Музети: И най-добрият еднорък бекхенд не може да се сравнява с най-обикновения двурък

от в 18:10 на 06.05.2024
Калоян Соколов

Преди няколко седмици станахме свидетели на същински прецедент, след като за пръв път нямахме нито един представител на топ 10 в ранглистата на ATP, който да използва бекхенд с една ръка. Тази тенис аномалия бързо беше поправена от Стефанос Циципас и Григор Димитров, които се завърнаха в най-елитния ешалон на класирането, но е напълно очевидно, че един от най-красивите удари в тениса, вече e по-скоро рядкост, отколкото константно явление.

Лоренцо Музети говори именно по тази тема и разясни защо той е единственият представител на новото поколение с еднорък бекхенд в световния топ 100, изтъквайки предимствата на обратния удар с две ръце:

"От естетическа и стилистична гледна точка, то бекхендът с една ръка несъмнено е един от най-красивите удари, които съществуват. Модерният тенис обаче става все по-силов и времето за реакция става все по-малко. Точно затова бих казал, че няма толкова добър бекхенд с една ръка, който да се противопостави на един напълно напълно обикновен бекхенд с две ръце. Едноръкият бекхенд изисва по-продължителна подготовка при удара и и освен това е известен минус при ретурите, защото обикновено можеш единствено да блокираш сервиса.

Нормално е да виждаме този удар все по-малко с напредването на технологиите. Преди играта е била по-технична и не се е разчитало толкова на силата, така че слайсът е бил отлична възможност за разнообразяване на точката и евентуално подготвяне на атака към мрежата. Истина е, че едноръкият бекхенд дава повече възможност за вариация, само че двуръкият няма равен по отношение на мощ и стабилност.

Точно това кара треньорите да учат децата на двурък бекхенд и аз също бих подходил по този начин, ако работех с млади тенисисти, колкото и да обичам своя бекхенд с една ръка" - признава Музети пред UbiTennis.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Музети: И най-добрият еднорък бекхенд не може да се сравнява с най-обикновения двурък Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | лоренцо музети

Коментари





Следвайте ни в Facebook