Мястото в основната схема е подсигурено: Лазаров надделя след 3-часова драма в Оейраш

от в 19:29 на 20.06.2022
Владислав Риждов

През последните месеци Александър Лазаров се намира в един от най-добрите си периоди в своята кариера до момента. В началото на месец май българинът достигна до третия си четвъртфинал на ниво Чаланджър, като това се случи на надпреварата в Шимкент, след която пък нашият сънародник се поздрави с дебют в топ 400 на подреждането. След известна пауза пък Алекс се завърна отново на корта, за да вземе участие в пресявките на турнира в Оейраш, Португалия, където вече бе играл по-рано през сезона, и започна с убедителен успех, а само преди минути намери място и в основната схема, надделявайки в драматичен мач Иван Гахов - 6:1 (6)6:7 7:6(1).

Лазаров стартира трудно срещат и трябваше още в откриващото си подаване да отразява три точки за брейк, докато съперникът му отговори с гейм на нула - 1:1. Българинът излъчваше известен брак в действията си в дебютните минути и това доведе до нови три възможности пред Гахов да пробие, но и този път сънародникът ни остана хладнокръвен и се измъкна от трудната ситуация. Постепенно обаче Алекс започваше да намира верния ритъм и реакцията му бе повече от подобаваща. Националът ни превърна пробив четвъртия шанс, до който достигна, а впоследствие изигра перфектен сервис гейм, с който увеличи преднината си - 4:1. От този момент нататък Лазаров бе безспорно по-добрият играч на корта и скоро вече имаше аванс в общия резултат, доближавайки се само на сет от място в основната схема.

Родният ни представител пренесе вдъхновената си игра и след почивката, като много рано се откъсна напред в резултата след перфектно изпълнен минаващ удар от бекхенд, само че поставеният под номер 6 Гахов съумя бързо да възстанови паритета с пробив на нула. Третият гейм отново завърши с успех за посрещача и така националът ни за втори път се сдоби с преимущество - 3:1. Спад в представянето на четвъртата ни ракета обаче върна Гахов в битката за частта и след три поредни гейма руснакът на свой ред имаше лидерството. Следващите няколко подавания преминаха безпроблемно за сервиращите, докато не се стигна до 5:5, когато Лазаров осъществи нов пробив, с който си осигури правото да сервира за победата. Българинът обаче не се възползва от възможността да сложи край на интригата и се стигна до тайбрек. В него Алекс навакса ранно изоставане от 3:0, а впоследствие дори отрази и сетбол, но сетът все пак отиде на сметката на 361-я в света.

Последният сет започна равностойно, но в четвъртия гейм сънародникът ни отново бе изправен пред опасността рано да загуби сервиса си, но се мобилизира и отрази трите точки за пробив. Изглежда, това е дало нужния импулс на Лазаров, който още в ответния гейм реализира брейк, преди да се доближи само на гейм от успеха - 5:2. До края Гахов все пак запази надеждите си живи. Ситуацията пък от предходната част се повтори и тук, след като и при втория си опит нашето момче не успя да затвори мача, за да станем свидетели на втори пореден тайбрек. Той стартира отлично за Лазаров, който загуби само точка в първите шест разигравания, а до края удължи още повече серията си от поредни точки, за да се поздрави с място в основната схема.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мястото в основната схема е подсигурено: Лазаров надделя след 3-часова драма в Оейраш Владислав Риждов
Теми:  
александър лазаров | бг тенис | иван гахов | обзор | чаланджър оейраш

Коментари





Следвайте ни в Facebook