На какво ниво е женският ни тенис елит?

от в 23:04 на 24.01.2020
Владмир Босев

Говори се, че леката атлетика е кралицата на спорта. Един поглед към тениса ще ни покаже, че спокойно може да бъде коронован за крал. Освен динамика и стратегия, този спорт съдържа в себе си особена красота. Не случайно тенисистките стават толкова разпознаваеми лица. В началото на новия сезон можем да възложим сериозни надежди на нежната родна страна на тениса, въоръжена с ракети. Скорошно проучване показва, че макар и Цвети Пиронкова да не присъства в ранглистата, нейните заместнички се стараят много сериозно да покажат на какво са способни.

Конкуренцията във всеки спорт е сериозна, но ако трябва да обърнем внимание на българките на корта, тогава задължително ще изброим жените, на които може да се възложат особени надежди. Започваме разбира се с Виктория Томова. 24-годишната софиянка в момента се намира на не толкова престижното 144-то място. Така поне биха казали редица спортни критици. Конкуренцията все пак е сериозна и битките винаги са повече от ожесточени, особено с присъствието на доста по-свирепи имена като Серина Уилямс.

Родната дама е изиграла около 30 турнира и има 408 точки. Мнозина биха казали, че на тази възраст е спорно да се оцени таланта и да се очакват олимпийски скокове в класацията, но оптимистите винаги знаят, че в тениса всичко е възможно. Освен това Виктория е самороден талант, който започва да тренира още на 6-годишна възраст. Има редица спечелени републикански титли, както и сериозни участия в турнирите. Сладостта от победата изобщо не ѝ е непозната. Най-добрата ѝ позиция е регистрирана през 2018 година, когато се намира на 135 място в световната ранглиста.

Можем да кажем, че не всичко е розово, но никога не трябва да забравяме, че на тази възраст Томова разгръща кариерата си и съответно може да изненада света, както и нас. През 2009 година влиза в професионалния тенис под номер 999 и около 11 години по-късно се намира на тази позиция. Пътят до върха е дълъг, но очевидно тази жена може да топи сериозни позициите си. Изабелла Шиникова може да е друга потенциална родна ракета, която бързо да промени позицията си и да покаже способности.

Дамата също е родена в София и през 2012 година държи най-добрата си позиция до тогава - 289 място. Днес според класациите се намира на далеч по-престижното 164 място. Първата ѝ официална титла е спечелена във Франция и с това подсказва, че победите не са непознати. Очевидно дамата е постоянна и познава добре играта, но в тениса не само динамиката е сериозна, а и конкуренцията. Последното име, което драстично променя своята позиция е Гергана Топалова. Днес тя се намира на 196-та позиция, където не можем да кажем, че се наблюдава динамика в позициите.

Въпреки това трябва да останем оптимисти по редица причини. Титлата най-голяма надежда остава 19-годишната Гергана Топалова. В момента се намира на далечното 488 място, но очевидно кариерата ѝ започва точно сега и е успяла да мине бързо през спортните редици. Според сайта за реюта на букмейкъри и залози - Betenemy, шансовете и за победи се повишават с огромни темпове. Миналата година медиите писаха за нея, че се намира на своята рекордна 602 позиция и много бързо можем да си направим изводите, че най-доброто предстои за нея. Тези три имена са в позицията да променят много бързо класацията и да покажат таланта си. Резкият скок при трите дами е възможен до една позиция, колкото по-близо се доближават до топ 100, толкова по-сериозна става и конкуренцията. Имайки предвид бързите темпове, опитът и талантът, прогнозите са изцяло насочени към възход. Не толкова оптимистичната прогноза може да бъде евентуалното запазване на това ниво или изпадане с 4-5 позиции назад. Сезонът едва сега започва и по-всичко личи, че може да завърши с активно родно от участие.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На какво ниво е женският ни тенис елит? Владмир Босев

Коментари





Следвайте ни в Facebook