На косъм от отпадане срещу играч извън топ 150: Хуркач оцеля в 5-сетова драма на Ролан Гарос

от в 17:57 на 26.05.2024
Елеонора Александрова

Хуберт Хуркач започна колебливо участието си в Ролан Гарос. Полякът трябваше да играе в 5 сета първия си кръг, който бе срещу световния номер 163, Шинтаро Мочизуки, но не допусна изненадата да се случи и с резултат 4:6 6:3 3:6 6:0 6:3 се класира за втория кръг, където ще срещне Брендън Накашима, а всичко това се развива в осмината на Григор Димитров.

Първата част на двубоя се разви по неочакван начин за световния номер 8, който игра прекалено отпуснато срещу японеца. Това позволи на аутсайдера в срещата да реализира неочакван пробив още в първия гейм от подаването на Хуркач. Въпреки изоставането си, полякът бързо изравни резултата, като следваха минути на агресивен тенис и от двамата, което ни предложи равностойна битка.

В седмия гейм обаче грешките у представителя на топ 10 започваха да се натрупват, от което Мочизуки се възползва и със солидна и спокойна игра успя отново да реализира брейк. За разлика от началото на сета, азиатецът запази преднината си до самия край на първата част и с 6:4 поведе в резултата.

Вторият сет започна с кратки разигравания, като и двамата тенисисти печелеха бързо подаванията си. В средата на частта обаче започна истинска драматична битка между тях, като японецът взе превес над по-опитния си опонент, разполагайки с два брейкпойнта.

Агресивният стил на игра на Хуркач обаче влезе в действие в този критичен за него момент и той се спаси от изоставането си, а при 3:2 той бе този, който успя да поведе с пробив. Макар и младият талант да продължаваше да притиска фаворита, полякът показа здрави нерви в критичните моменти и запазвайки преднината си, изравни резултата в сетовете с 6:3.

Късметът се усмихна на бившия юношески шампион на Уимбълдун в началото на третата част, след като мрежата му помогна решително и той постигна желания резултат - пробив още във втория гейм. Световният номер 163 разкри голяма част от потенциала си в следващите минути и сензационно поведе в резултата с 2:1 сета.

Хуркач обаче не изглеждаше готов да отстъпи в толкова ранен етап на турнира. Възползвайки се от неточностите, които противникът му допускаше в хода на целия сет, световният номер 8 не остави шанс на опонента си и с "геврек" за малко повече от 20 минути удължи мача до 5 сета.

Мочизуки напомни на себе си от началото на двубой в последната част, ала Хуркач вече имаше едно наум за всеки удар на опонента си и играеше доста по-внимателно, но и без да изневери на стила си. Така при 3:2 полякът успя да реализира брейк, чрез който да има възможността да сервира за мача. В следващия гейм той бе безпогрешен, ала точно тогава заваля дъжд. Въпреки прекъсването, продължило часове наред, това не се отрази на ритъма на осмия в света и с 6:3 в последния сет, се поздрави първата победа в Ролан Гарос тази година!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На косъм от отпадане срещу играч извън топ 150: Хуркач оцеля в 5-сетова драма на Ролан Гарос Елеонора Александрова
Теми:  
atp | Обзори | ролан гарос | хуберт хуркач | шинтаро мочизуки

Коментари





Следвайте ни в Facebook