На косъм от отпадането: Джокович показа колебания, но сътвори обрат срещу Грийкспор в Париж

от в 23:05 на 02.11.2023
Мартин Петков

Новак Джокович през вчерашния ден се завърна победоносно в АТР Тура при първия мач си в ролята на 24-кратен шампион от Големия шлем, като днес му се наложи сериозно да потрепери, но в крайна сметка надгради над строенето и се класира за четвъртфиналите на Мастърса в Париж. Сърбинът, за когото надпреварата в зала "Берси" се явява една от най-силните в кариерен план, предвид факта че в колекцията си той има рекордните 6 титли, изпита сериозни затруднения срещу световния номер 23 Талон Грийкспор, като бе на косъм от отпадането, но във важните моменти демонстрира шампионския си манталитет и заслужи триумфа в сблъсъка след обрат, дошъл за 2 часа и 38 минути на корта - 4:6 7:6(2) 6:4.

С успеха си топ поставеният увеличи серията си на 15 поредни победи и продължава със завидна увереност напред към финалната осмица във френската столица, където по всяка вероятност в повторение на миналогодишния финал в Париж ще станем свидетели на мач между него и Холгер Руне, в случай че датчанинът свърши своята част от работата и надвие Даниел Алтмайер по-късно тази вечер.

Началото на двубоя протече изцяло под диригентството на световния номер едно, който умело наложи темпото си още от първата точка в сблъсъка и благодарение на устойчивостта си в разиграванията, предизвикваше прекомерен брой неточности от страна на съперника, което му донесе ранен пробив аванс. В това време Грийкспор далеч не намираше правилния подход в размените от основната линия и ситуацията на корта навярно ни предвещаваше да видим втори брейк в актива на фаворита, ала постепенно непоставеният тенисист вдигна оборотите и агресията в играта си, като започна да пласира все повече завършващи удари, посредством които матираше сърбина.

Именно този стил, уповаващ се основно на атаката, се оказа печелившото решение за световния номер 23, който скоропостижно навакса изоставането си в резултата, преди рекордьорът по "мейджър" трофеи да рухне изцяло в деветия гейм, когато направи две двойни грешки и допусна още множество неточности, докато нидерландецът нито за секунда не свали нивото си и увеличи серията си на пет поредни спечелени гейма, за да триумфира в откриващия сет.

На старта на втората част устремът на считания за аутсайдер състезател продължи да му бъде верен пътеводител при конструирането на офанзивните му акции и без време, той вече разполагаше с брейкбол по пътя към взимането на ключово предимство за изхода на мача. Изправен до стената, Джокович най-после напомни за класата на първия си сервис и оцеля, като използва придобития импулс, за да излезе напред в резултата с 0:40 при идното си заставане на ретур, ала нидерланецът отново доказа, че не се страхува от това да играе атакуващо и демонстрира страхотни умения в близост до мрежата, печелейки пет поредни точки, с което паритетът остана непокътнат.

Впоследствие подаващите съумяха изцяло да наложат превъзходството си на корта и в това русло се достигна до поливалентния за крайния изход на срещата девети гейм, когато световният номер 23 разполагаше с две възможности за пробив, имащи статута на скрити мачболи, но психологическата устойчивост на Ноле излезе на пиадестала и той остана непоклатим на начален удар, с което предизвика изиграването на тайбрек в следващите минути. В него играта на нерви започна още от първата точка и напрежението си каза думата, след като нидерландецът неколкократно допусна нетипични за себе си през днешния ден грешки, докато топ поставеният не сбърка нито за миг и не остави особени шансове на своя колега, преди да поднови равенството в отделните части.

С настъпването на решителния трети сет аутсайдерът остана верен на тактическия си замисъл и без никакви притеснения, продължи да търси атаката при всяка удобна ситуация. За играч от ранга на Ноле обаче, действията на световния номер 23 постепенно започнаха да стават все по-лесно предвидими и той съумя да вкара двубоя в своето си темпо, като своеобразно с течение на времето затягаше обръча около врата на Грийкспор, преди да засвидетелства уменията си в завършващата фаза на офанзивните си акции и осъществи пробив.

Не след дълго наложената от първата ракета на планетата доминация бе напът да го изведе до дублиране на преднината му в резултата, ала нидерланецът отново впечатли на мрежата, за да отрази брейкбол, преди да навлезе в подем и на свой ред да се сдобие с шанс за възстановяване на паритета, при което ръката на Джокович трепна и той направи двойна грешка, коствала му предимството в статуквото - 4:4. В този момент френската публика не пропусна да покаже видно, че е застанала напълно зад гърба на непоставения тенисист и бурно освиркваше всяко действие на 6-кратния шампион в турнира, ала самият Ноле далеч не се трогна от случващото се и размина неколкократно съперника си в близост до мрежата, като реализира светкавичен рибрейк на нула и броени минути по-късно узакони триумфа си на собствено подаване.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
На косъм от отпадането: Джокович показа колебания, но сътвори обрат срещу Грийкспор в Париж Мартин Петков
Теми:  
atp | берси | мастърс 1000 | новак джокович | париж | талон грийкспор

Коментари





Следвайте ни в Facebook