На крачка от финала: Григор бе пречупен от умората и Де Минор и се сбогува с Ротердам

от в 17:30 на 17.02.2024
Мартин Петков

Григор Димитров остана жертва на натрупалата се умора в последните две седмици, в които изигра 8 мача за едва 10 дни, и не успя да продължи похода си на АТР 500 турнира в Ротердам, отпадайки на крачка от мача за титлата. Най-добрият български тенисист имаше тежката задача в полуфиналите да се изправи срещу петия поставен Алекс де Минор, намиращ се навярно във върховата форма в кариерата си, и младият австралиец изигра нов силен двубой, за да вземе реванш от първата ни ракета за поражението си от него именно в нидерландския град преди година, поваляйки го през днешния ден след час и 24 минути на корта - 6:4 6:3.

По този начин кампанията за Димитров в надпреварата намери своя край, но въпреки това, той продължава да е лидер в АТР Тура по победи през 2024-та година, имайки цели 13 такива на сметката си, преди да се отправи към Акапулко за участието си в мексиканския град. За Де Минор пък предстои завръщане в световния топ 10 при обновяването на АТР класацията в понеделник, както и в утрешния ден да се изправи срещу един измежду Яник Синер и Талон Грийкспор в опит да завоюва втория си трофей от подобен калибър.

Началото на двубоя ни предостави наглед ясна картина за разликата във физическото състояние между двамата и докато Демона засвидетелства името на прякора си, уповаващо се на невероятната му бързина, то шестият поставен видимо отстъпваше в този аспект и инкасира пробив на нула още в дебютното си подаване. Впоследствие обаче българинът подобри значително позицията си в разиграванията и ясно стигна до извода, че трябва да предприема по-често агресивни действия, защото именно дългите интензивни размени от основната линия представляват "обетованата земя" за световния номер 11.

В този ред на мисли, Григор скоропостижно загатна умението си да пласира печеливши удари, както и ни изуми с марковия си пасингшот от бекхенд, за да се сдобие с две възможности за възстановяването на паритета, ала сервисът на австралиеца бе негов верен съюзник в преломния момент и той оцеля, повеждайки с 3:1. Оттам насетне всеки от двамата състезатели, печелили титлата на турнира в Акапулко, зададе твърде високо летвата в миговете си на собствено подаване и макар Де Минор да срещна известни затруднения в ключовия за изхода на откриващия сет десети гейм, то направи първата крачка по пътя към място на финала.

Стартът на втората част пък до голяма степен се оказа аналогичен с този на сблъсъка, след като грешките от ракетата на шампиона в Бризбейн се подновиха, отново видимо продуцирани от умората, докато световният номер 11 извлече максимума и потегли с пробив. Случилото се обаче наглед не обезкуражи Григор, който отново стабилизира равнището си и не след дълго достигна до така бленувания брейкбол за възстановяване на равенството в сета, но дори и тогава Де Минор получи известен подарък от съдбата, навярно понеже днес е рожденик, като неколкократно ударите му закачиха линиите, за да отстои аванса си.

Оттам насетне австралиецът получи допълнителна доза самочувствие и направи битката на корта още по-физическа, което пречупи изцяло сънародника ни, който за втори път предаде подаването си, с което Демона официализира триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На крачка от финала: Григор бе пречупен от умората и Де Минор и се сбогува с Ротердам Мартин Петков
Теми:  
atp | алекс де минор | бгтенис | григор димитров | ротердам

Коментари





Следвайте ни в Facebook