На крачка от финала: Григор имаше своите шансове, но бе спрян от Еванс във Вашингтон

от в 06:07 на 06.08.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров остана на крачка от финала във Вашингтон. Българинът за пръв път в кариерата си проби до финалната четворка на турнира в столицата на САЩ, но тази нощ не можа да покаже най-добрия си тенис и в крайна сметка отстъпи на Даниел Еванс с 3:6 6:7(4).

Все пак нашият сънародник определено може да извлече позитиви от първата си седмица в сезона на твърди кортове, в коята си заслужи спечелването на нови 135 точки за световната ранглиста и може да замине с висока вдигната глава за Мастърса в Торонто, където на старта ще срещне Борна Чорич.

Григор започна по-агресивно в началните минути на мача и веднага достигна до две точки за пробив, само че деветият поставен пое инициативата в следващите няколко разигравания и спаси подаването си.

Постепенно иницативата отиде на страната на Еванс, който непрестанно се изместваше на своя форхенд и атакуваше мрежата, където се справяше безупречно. Първите проблеми за Димитров дойдоха в седмия гейм, когато той пропусна рутинен дланов удар от печеливша позиция, което доведе до първи брейкбол в полза на неговия опонент.

Родният ни представител отреагира с перфектно изградена акция към филето и скоро дори разполагаше с геймбол. Британецът обаче не се предаде и пласира страхотен бекхенд пасингшот, за да изравни точките, а накрая нашият сънародник капитулира с форхенд забит в мрежата, като така предаде своя сервис.

Последва светкавично затвърждаване на преднината от страна на световния номер 30, докато първата ни ракета продължаваше да изглежда стъписан от случилото се в предходния гейм и в крайна сметка Еванс затвори сета с нов пробив в своя полза, който дойде след четири поредни непредизвикани грешки от страна на Гришо.

Вторият сет започна по абсолютно същия начин, след като Димитров се сдоби с два поредни брейкбола в самото начало, но пропусна стоп воле на опразнен корт и деветият поставен отново излезе сух от ситуацията. Нещата станаха критични за Григор в четвъртия гейм, когато му се наложи на свой ред да отразява точка за пробив, ала той не трепна, пласирайки фамозен бекхенд по диагонала и имахме паритет в резултата за 2:2.

Много скоро българският тенисист отново се оказа в трудна позиция на собствен начален удар, догонвайки с 0:30 в точките, само че показа характер и изстреля топовен бекхенд по правата, за да изравни при 3:3. Оттам насетне двамата играчи се справяха отлично от сервис линията, а качеството на игра се покачваше с всяка една изминалата минута, като редовно ставахме свидетели на спиращи дъха размени от дъното на корта.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, където Еванс пръв се откъсна напред с мини брейк, възползвайки се от изключително неконтролиран форхенд в изпълнение на бившия номер три. Отговорът на Григор не закъсня и видяхме спиращ дъха минаващ удар от неговата ракета, който му помогна да стигне до 3:3 в точките. Впоследствие по-нискоранкираният тенисист се откъсна напред с 5:3, но Димитров отказа да се предаде и навакса мини пробива си изоставане.

За съжаление, то точно тогава британецът блесна с фамозна къса топка, която му осигури мачбол, а след това атакува безстрашно мрежата и се поздрави с напълно заслужен успех.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
На крачка от финала: Григор имаше своите шансове, но бе спрян от Еванс във Вашингтон Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | вашингтон | григор димитров | даниел еванс | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook