На крачка от историята: Андреев пропиля пробив аванс в решителния сет и не се класира за РГ

от в 16:08 на 26.05.2023
Калоян Соколов

Адриан Андреев остана много близо до отварянето на нова историческа страница в българския мъжки тенис, след като записа две поредни победи в квалификациите на Ролан Гарос и така се класира за решителния кръг на пресявките. По този начин за пръв път някога страната ни можеше да има двама представители в мъжкото направление на подобно състезание, само че днес 22-годишният ни талант премина през твърде много приливи и отливи в представянето си, което му коства дебютното класиране в "мейджър" турнир.

Ади водеше с пробив в решителния сет срещу аржентинеца Генаро Алберто Оливиери, но се пропука в решителните мигове и отстъпи с крайното 1:6 7:5 4:6. Така Григор Димитров за пореден път ще е единственият български представител в основната схема на надпревара от Шлема при мъжете, а той ще научи своя съперник още тази вечер. 

Срещата започна с над 10-минутен маратонски гейм, в който родният ни представител имаше точка за пробив, но Оливиери беше същинска стена в дългите разигравания и спаси подаването си. Правеше впечатление, че южноамериканецът играе главно с високо повдигнати топки и Адриан имаше всички шансове да пласира сериозно количество уинъри, но сякаш изглеждаше малко стегнат и не съумяваше да доведе атаките си до сполучлив за него финал.

Това даваше възможност на по-нискоракирания играч да се задържа в точките и изчакваше неминуемо идващата грешка от другата страна на мрежата, за да реализира дебютен брейк за аванс от 2:0. Андреев отпусна ръката в следващия гейм и влезе в серия от мощни отигравания, с които си подсигури моменталното връщане на пробива, но оттам насетне беше бледа своя сянка и не взе нито гейм повече до края на сета.

Третата ни ракета продължаваше да изглежда много плах на корта и в началните минути на втория сет, правейки поредица  лековати грешки от форхенд, за да предаде началния си удар за пореден път. Световният номер 227 пък продължаваше да е достатъчно солиден от дъното на корта и видимо имаше сериозно психологическо предимство в този момент от срещата, като много скоро разполагаше с преднина от 3:1.

Изведнъж ролите се обърнаха и нашият сънародник започна да печели голяма част от продължителните размени, докато Оливиери все по-често се пропукваше и имахме равенство при 3:3. Последваха някои прибързани решения от страна на Ади, които бяха наказани с пореден пробив в полза на аржентинеца, само че Андреев се окопити по възможно най-бързия начин и спечели следващите три гейма, за да провокира изиграването на решителна част.

Там българинът беше сериозно тестван в откриващите си две подавания, ала започна все по-често да вкарва късите си топки в употреба, а те вършеха отлично работа и бяха с основна заслуга за водачеството му в резултата при 2:1. Родният ни представите усещаше, че моментът е изцяло на негова страна и много скоро направи нужното, за да вземе аванс от 3:1 гейма.

За съжаление, то напрежението отново завладя много сериозно софиянеца, който загуби своята смелост на корта и не намираше начин да завършва разиграванията. Това даде нов прилив на сили у Оливиери, чийто подем го изведе до спечелването на пет от следващите шест гейма и срещата приключи именно с негов успех.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На крачка от историята: Андреев пропиля пробив аванс в решителния сет и не се класира за РГ Калоян Соколов
Теми:  
atp | адриан андреев | бгтенис | григор димитров | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook