На крачка от нов рекорд: Джокович подчини Фриц и ще спори за шеста титла на Финалите!

от в 16:12 на 19.11.2022
Мирела Николова

Първият полуфинален двубой на тазгодишния Финален Мастърс в Торино противопостави един срещу друг петкратния шампион в турнира Новак Джокович и Тейлър Фриц, който за първи път в кариерата си получи право на участие в надпреварата на осемте най-добри за сезона. Битката между двамата бе изключително оспорвана, но в решителните минути от срещата по-стабилен се оказа сръбският представител, който в хода на цялата среща поддържаше константно високо ниво на игра и заслужено надделя със 7:6(5) 7:6(6).

Така той намери място в утрешния финален сблъсък, където ще се изправи срещу Андрей Рубльов и Каспър Рууд в битка за шести трофей на АТР Финалите, с който би изравнил рекорда на Роджър Федерер по този показател.

Американецът навлезе в двубоя със сериозна доза увереност и опитваше да контролира разиграванията с плоските си удари, които разпределяше дълбоко в противниковата половина и по цялата ширина на корта. От другата страна на мрежата обаче белградчанинът отново извади на показ безспорните си качества в дефанзивен план и често го виждахме изцяло да обръща разиграванията в своя полза, завършвайки с уинър. 

Броят на непредизвиканите грешки на Фриц се увеличаваше с количеството на неговите печеливши удари, което позволи на Джокович да осъществи първия пробив за 3:2. Още в ответното си подаване обаче фаворитът на свой ред допусна спад в представянето си и станахме свидетели на моментален рибрейк. Паритетът се запази по време на цялата част, развръзката на която логично дойде в тайбрек.

Той не предложи нищо по-различно от случващото се до момента, тъй като всеки от двамата можеше да разчита на своя сервис, но в крайна сметка първи до възможност за спечелване на сета достигна бившият №1, който материализира сетбола си след контраофанзива в типично свой стил, завършила с безапелационен уинър от форхенд по правата. 

В началото на втората част Джокович изигра най-слабия си сервис гейм в мача и след серия от пропуски позволи да се стигне до изоставане с 0:2. Впоследствие той отново заигра на най-високо ниво, но отлично функциониращият сервис на Фриц не оставяше на белградчанина каквито и да е шансове за връщане на брейка. 

По този начин американецът опази преднината си до 5:4, но сервирайки за успеха в сета, позволи на нервното напрежение да го завладее, като при резултат 30:30 допусна крясък от зрител да предизвика негова грешка от напълно рутинна позиция, която съвсем скоро му коства и инкасиране на пробив - 5:5.

И този сет бе решен в тайбрек, където неведнъж двамата успяха да наелектризират публиката, но в крайна сметка Джокович показа по-голяма стабилност в решителните мигове и след час и 56 минути игра можеше да вдигне триумфално ръце.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На крачка от нов рекорд: Джокович подчини Фриц и ще спори за шеста титла на Финалите! Мирела Николова
Теми:  
atp | nitto atp finals turin | новак джокович | Обзори | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook