На крачка от отпадането: Томова сътвори страхотен обрат срещу бивша номер 11 в Страсбург!

от в 18:16 на 22.05.2023
Калоян Соколов

Виктория Томова изглеждаше с единия крак вън от WTA 250 надпреварата в Страсбург, изоставайки с 3:6 0:2 в сблъсъка си с опитната Ализе Корне, но Вики нямаше намерение да се предава и изкова изключително впечатляващ обрат над местната представителка, за да надделее с крайното 3:6 6:4 6:4 в същински 3-часов тенис маратон.

По този начин първата ни ракета записа своята втора победа от общо три срещи с бившата световна номер 11, която през кариерата си е надигравала на три пъти Серина Уилямс, докато америнката е била номер едно в света и освен това е била 1/4-финалистка на три от надпреварите в Големия шлем. Победата ще позволи на Томова да се изправи срещу Лорън Дейвис в 1/8-финалната фаза, като досега двете си размениха по един успех през сезона в мачовете помежду си.

Първата ни ракета имаше три шанса да постигне пробив в откриващото подаване на своята опонентка, но не се възползва от тях и скоро самата тя се оказа догонваща с брейк пасив. Българката обаче реагира мигновено и изравни за 2:2, само че впоследствие нещата не се развиха никак положително за Томова и тя намери сили да спечели само още един гейм до края на откриващия сет.

Доминацията на 6-кратната WTA шампионка продължи и в дебютните минути на втората част, в които тя играеше почти безгрешен тенис и се откъсна напред с 2:0. Изведнъж Вики се отърси изцяло от недотам убедителните си изяви до момента и демонстрира изключително високо тенис равище, което я вкара в серия от пет поредни спечелени гейма и много скоро иамхме паритет в общия резултат.

Решителният сет стартира по перфектен начин за родната ни представителка, която на два пъти повеждаше с пробив, но неизменно беше застигана в резултата от ветеранката. Условията на корта пък не бяха никак щадящи за двете състезателки, тъй като времето беше много горещо, а маратонските разигравания изобилстваха на корта. Решителен за изхода на срещата с оказа осмия гейм, в който Корне отрази цели пет брейкбола, но българката остана непреклонна и пласира перфектна къса топка, за да си осигури възможност да сервира за крайната победа, повеждайки с 5:3 и в следващия гейм сложи точка на спора.

Драмата обаче далеч не приключи тук, защото Томова се подхлъзна на своя мачбол и играта трябваше да бъде прекратена за около минута, което изцяло обърна съотношението на силите и французойката съумя да изравни при 5:5. Наглед се създаваше усещането, че психологическото предимство е изцяло на страната на местната представителка, само че нашето момиче устоя на напрежението и спечели следващите два гейма, за да детронира шампионката от 2013-та година.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
На крачка от отпадането: Томова сътвори страхотен обрат срещу бивша номер 11 в Страсбург! Калоян Соколов
Теми:  
wta | ализе корне | бгтенис | виктория томова | Обзори | страсбург

Коментари





Следвайте ни в Facebook