На крачка от титлата: Григор изигра нервен мач и отстъпи пред Юмбер на финала в Марсилия

от в 17:56 на 11.02.2024
Мартин Петков

Григор Димитров не успя да триумфира с втората си титла през сезона, като изигра нервен мач и остана на крачка от отличието в Марсилия. Най-добрият български тенисист не съумя да демонстрира равнището си от досегашните си двубои в надпреварата, докато местният любимец и четвърти поставен в схемата Уго Юмбер изнесе същински тенис спектакъл по отношение на атакуващия стил, за да повали първата ни ракета в последователни сетове след час и 22 минути на корта - 6:4 6:3.

По този начин Гришо инкасира едва второто си поражение през 2024-та година, след като пропусна към трофея си от Бризбейн да прибави и този от Марсилия, но за сметка на това прибавя 120 точки към актива си за световната ранглиста и е все по-близо до така бленуването завръщане в челната десетка на класацията, преди участието си на турнира в Ротердам идната седмица. Същевременно пък французинът за сетен път в последните месеци доказа статута си на един от най-добрите състезатели в зала към момента и пред родната си публика вдигна петата си АТР титла, с което си гарантира изкачване в подреждането до рекордното за себе си 18-о място.

Началото на двубоя ни предостави в най-добрата светлина страхотните подавания, с които разполагат двамата финалисти, като всеки от тях се представяше перфектно в миговете си на сервис и паритетът в статуквото стоеше непокътнат. Постепенно с течение на времето зачестиха самоотвержените прояви на местния любимец да покачва оборотите при надхитрянето от основната линия, като изпълни един от любимите си форхенди по правата със скорост присъща за начален удар, което водеше до пролуки в защитата на първата ни ракета.

Въпреки това, Григор компенсираше с по-голямата си успеваемост при дългите разигравания, в които изграждаше умело атаките си, изчаквайки грешка на левичаря, ала до голяма степен плахите действия на най-добрия ни тенисист в ключовите ситуации се оказаха с фундаментално значение и в десетия гейм българинът заби дланния си удар в мрежата от наглед рутинна позиция, с което предаде не просто подаването си, а и откриващия сет.

На старта на втората част родният ни представител видимо съумя да загърби случилото се и подобри значително качеството на ретурите си, като влезе в серия от интензивни размени от основната линия, при които наглед задаваше темпото и достигна до два брейкбола. Изправен до стената, световният номер 21 намираше най-добрите си удари под напрежение и оцеля, като впоследствие своеобразно носен на ръце от френската публика използва придобития импулс, за да реализира ключов пробив, извел го до комфортен аванс от 3:0 при първата почивка.

Оттам насетне левичарят лимитира изцяло шансовете за втория поставен в моментите си на начален удар, като нито за секунда не отстъпи от педала на газта и за радост на многобройните си сънародници по трибуните, ознаменува страхотната си седмица, триумфирайки с титлата в Марсилия, докато Григор остана в ролята на подгласник.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
На крачка от титлата: Григор изигра нервен мач и отстъпи пред Юмбер на финала в Марсилия Мартин Петков
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | марсилия | уго юмбер

Коментари





Следвайте ни в Facebook