Последната 1/2-финалистка: Векич спаси мачбол и постигна немислим обрат срещу Костюк в среднощна драма

от в 02:17 на 01.08.2024
Николай Маринов

Дона Векич се класира за полуфиналите на олимпийския турнир в Париж. Тя победи украинката Марта Костюк с 6:4, 2:6, 7:6 (8) за 2 часа и 59 минути игра. Очакваше се равностоен двубой поради близостта в ранглистата между двете и различния им стил на игра. Все пак Векич я победи на "Ролан Гарос" преди около 2 месеца във втори кръг и подпечата тази победа и тук, като по този начин затвърди и страхотната си форма. Хърватката ще играе утре в последния мач на корт "Филип Шатрие" срещу изненадата на турнира Анна-Каролина Шмиедлова, която по-рано победи шампионката от "Уимбълдън" Барбора Крейчикова в два сета.

Векич започна вихрено срещата и наложи моментално своето темпо с пробив на нула. Костюк не намираше пробойни в играта на хърватката, изглеждаше объркана и допускаше множество грешки. Последваха още възможности за пробив за Векич, от които тя се възползва и много скоро водеше с 4:0. Нищо не се получаваше в играта на Костюк и имаше опасност тя да изостане с 0:5, но все пак украинката намери начин да се пребори за първия си гейм. Последва сериозен подем в играта на 22-годишната тенисистка и тя намали пасива си до 4:5, но нямаше сили за нещо повече и сетът отиде в актива на Векич.

Вторият сет започна по същия сценарий като първия. Векич проби и успя да развие аванса си за 2:0 гейма. Този опит обаче тенисистката от Киев се пребори да задържи подаването си и да не изостане с два пробива, като след това реализира и рибрейк за 2:2.

При 3:2 по-младата тенисистка получи медицински таймаут в съблекалнята, като изглежда това разколеба хърватката и макар да се бори за своето подаване, тя го загуби. След поредицата от сгрешени ретури, Костюк лесно поведе с 5:2, а играта на Векич се разпадаше, докато тази на украинката стана далеч по-стабилна. След още един пробив сетът беше затворен с 6:2 за по-младата от двете. 

Векич отиде до съблекалнята, а Костюк през това време тренира сервиси и намери време да танцува. Тя започна уверено последния сет и спечели гейм на нула. Последваха няколко лесни сервис гейма, а в шестия гейм Векич спаси точка за пробив и излезе от критичната ситуация, за да изравни за 3:3. След това украинката беше в много трудна ситуация в своя сервис гейм и при четвъртата си възможност за пробив, по-опитната от двете се възползва и поведе с 4:3. Този пробив обаче не се оказа решителнен за края на мача, тъй като Костюк в последния възможен момент го върна за 5:5.

Драмата продължи и на свой ред Векич получи нови възможности да си върне аванса, което се осъществи. Фестивалът от пробиви продължи и след още още един пропуснат мачбол на хърватката се стигна закономерно до решаващ тайбрек.

Тайбрекът не тръгна никак добре за по-опитната от двете и украинката дръпна набързо с 4:0 точки. Изглеждаше, че звездата от Осиек е твърде уморена и няма сили, но обратите не спираха и се стигна до равенство при 5:5. На свой ред Костюк изпусна мачбол и загуби и двата си сервиса, с което Векич получи нов шанс, а малко по-късно сложи точка на спора чрез ас.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Последната 1/2-финалистка: Векич спаси мачбол и постигна немислим обрат срещу Костюк в среднощна драма Николай Маринов
Теми:  
дона векич | марта костюк | олимпийски игри 2024 | тенис турнир в париж

Коментари





Следвайте ни в Facebook