На прага от история: 15-годишният Иванов впечатли, но остана на гейм от първи Чаланджър успех

от в 13:35 на 10.09.2024
Калоян Соколов

Иван Иванов остана на един гейм от това да се превърне в първия тенисист роден през 2008-а година, който печели мач на ниво Чаланджър. 15-годишният ни талант изуми с изявите си на фючърса в София, където за пръв път игра в основната схема на турнир при мъжете и достигна чак до финала, с което заслужи дебютните си 8 точки за световната ранглиста. Впоследствие Иван получи покана за пресявките на Чаланджъра в академията на Рафаел Надал (мястото, в което се подготвя) и направи силен втори сет срещу литовеца Едас Бутвилас, но в крайна сметка отстъпи в последователни части.

Всички тези страхотни резултати на Иванов му осигуриха повиквателна за националния отбор за Купа "Дейвис", където този уикенд ще направи дебют в мачовете срещу Ел Салвадор, превръщайки се в най-младия състезател, който някога е бил в представителния тим на нашата страна.

Днес пък младокът беше напът да постигне още нещо изумително, след като вървеше по график да се се възползва по най-добрия начин от предоставения му "уайлд кард" за основната схема на Чаланджъра в Добрич и водеше със сет и 5:3 гейма срещу латвиеца Роберт Щромбахс, (световен номер 451), но силите му не стигнаха и той отстъпи с крайното 6:4 5:7 1:6 за 1 час и 50 минути игрово време, а в 1/8-финалите можем да станем свидетели на нова среща на лативеца с българин, ако деветият поставен Димитър Кузманов преодолее съпротивата на италианеца Раул Бранкачо (световен номер 382).

По-високоранкираният тенисист печелеше много по-лесно своите подавания в началото на мача, но 15-годишният играч се бореше за всяка една топка и съумяваше да поддържа равенството до 2:2. Тогава тийнейджърът вкара в употреба мощния си форхенд и сериозно изненада своя съперник, който нямаше отговор за неговата офанзива и така се стигна до дебютния пробив в срещата.

Последва нулево затвърждаване на аванса от страна на Иван за 4:2, а впоследствие той показа невероятен характер, отразявайки общо четири брейкбола в следващите си две подавания, за да измъкне един сет, в който имаше по-малко спечелени точки от опонента си.

Иванов летеше по корта на старта на втората част и често оставяше на място своя съперник с агресивните си ретури и брилянтно изпълнени къси топки. Форхендът пък продължаваше да е основното оръжие на българина, което действаше без засечка и той се откъсна напред с 4:1, имайки двоен брейк аванс на разположение.

Щромбахс нямаше намерене да се предава толкова лесно и намали пасива си до 3:4, като в осмия гейм имаше 3 поредни брейкбола, за да изравни общия резултат, но младокът показа страхотна устойчивост и се доближи само на гейм от победата при 5:3.

Изглежда в този момент нервното напрежение дойде в повече за родния ни представител и той спечели едва едно от следващите 17 разигравания, което доведе до пълен обрат в сета и изравняване на общия резултат.

Финалният сет стартира с маратонски сервис гейм на латвиеца и Иван имаше 3 шанса да реализира пробив, но по-опитният тенисист неизменно вкарваше много мощен сервис в тези моменти и спаси подаването си. Изглежда точно тук силите на нашето момче приключиха, защото той не беше конкурентен в останалата част от двубоя и спечели само още един гейм, но това по никакъв начин не променя факта, че може само да се гордее с представянето си през днешния ден.

 

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
На прага от история: 15-годишният Иванов впечатли, но остана на гейм от първи Чаланджър успех Калоян Соколов
Теми:  
бгтенис | добрич | иван иванов | Обзори | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook