Началото на враждата между Кирьос и Рууд и защо трябва да гледате техния мач

от в 14:37 на 14.03.2022
Калоян Соколов

Ник Кирьос и Каспър Рууд ще премерят сили тази нощ в мач от третия кръг на Мастърса в Индиън Уелс, а двамата не крият как далеч не изпитват приятелски чувства един към друг. Това добавя още интрига към иначе крайно интересния двубой, който ще противопостави двама тенисисти с коренно различни стилове. Досега австралиецът и скандинавецът имат само един сблъсък помежду си, но той имаше изключително скандален привкус и беше напълно достатъчен, за да изостри отношенията им.

Става дума за сблъсъка от втория кръг на Мастърса в Рим през 2019-а година, когато Кирьос реши сам да си тръгне от корта в началото на третия сет, след като така или иначе щеше да бъде дисквалифициран. Тогава атмосферата на корта беше наелектризираща и феновете напълно бяха подивели, скандирайки постоянно името на екстравагантния състезател. Канберецът пък "плуваше в свои води" при подобна обстановка и постоянно приканваше зрителите да го подкрепят още по-шумно, а тенисът изцяло оставаше на заден план.

Всичко това помогна на Кирьос да направи страхотен обрат във втория сет и да изравни общия резултат, само че той вече имаше няколко предупреждения от главния арбитър и нямаше право на повече санкции. Австралиецът неколкократно си позволи да отправи ругатни по адрес на страничните съдии и също така счупи една от ракетите си, така че беше изложен на сериозен риск от принудително отстраняване.

Нервите на бившия номер 13 обаче не издържаха, след като беше пробит в самото начало на решителната част. Тогава той счупи нова ракета, захвърли с всичка сила бутилката си с вода към корта и накрая взе стола си за почивка, който направи на парчета. Така Ник си стегна сака и директно напусна корта под освиркванията на доскоро боготворящата го тълпа, докато Рууд изобщо не се интересуваше как е продължил напред и бурно отпразнува служебната победа.

Впоследствие норвежецът защити решението си да постъпи по такъв начин, тъй като е спечелил сериозно количество точки и пари, което е достатъчен атестат за радост и обясни как не може да се чувства виновен за идиотското поведение на своя съперник. Тези думи изкарват извън нерви австралиеца, чиято ответна реакция не се забави дълго. Кирьос поиска от скандинавеца следващия път да му каже тези неща в лицето, макар че се съмнява в това дали Рууд би имал подобна смелост.

"Същевременно разбирам защо говориш за мен, защото иначе никой няма да разбере за твоето съществуване. Бих предпочел да гледам как боядисват стена, отколкото твоята ужасно скучна игра" - категоричен е шесткратният ATP шампион.

Временно враждата угасва, но се разпалва с пълна сила през миналата година. По това време Ник се подготвя за участие на любимото си състезание във Вашингтон и организаторите го канят да проведе видео интервю с почитателите си, които са свободни да му задават всякакви въпроси. Тогава настоящият номер 8 се включва с провокативно питане, желаейки да научи коя е любимата клей надпревара на австралиеца.

Кирьос тогава обвинява 23-годишния тенисист в своеобразна кражба на точки от малките турнири на червени кортове, въпреки че признава тенис достойнствата на норвежеца. Според канберецът подобни събития са излишни за тениса и подпомагат единствено посредствени състезатели, чиято издръжка се крепи изцяло на тези лишени от конкуренция надпревари.

 

Рууд пък по никакъв начин не се засяга от въпросните обиди и отвръща, че той към момента се намира в серия от три поредни титли, а Кирьос главно си седи вкъщи.

Както виждате, то несъмнено ни очаква нещо повече от обикновен тенис двубой и категорично ще си струва, ако се лишите от съня си и прецените да проследите битката между двамата първокласни играчи, която се очаква да стартира около 05:00 сутринта българско време.

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Началото на враждата между Кирьос и Рууд и защо трябва да гледате техния мач Калоян Соколов
Теми:  
atp | истории и анализи | каспър рууд | любопитно | Ник Кирьос

Коментари





Следвайте ни в Facebook