Над 2 часа и половина по-късно: Швьонтек е 1/4-финалистка след обрат над тийнейджърка!

от в 21:04 на 30.05.2022
Мирела Николова

Ига Швьонтек пристигна в Париж като най-изявената фаворитка, имайки предвид серията ѝ от 28 поредни победи и 5 трофея преди Откритото първенство на Франция. Полякинята продължи пълната си доминация и на Ролан Гарос, където постигна експресни победи в откриващите си три срещи, преди да се стигне до днешния ѝ осминафинален двубой срещу китайската сензация Кинуен Женг. Световната №1 допусна нетипичен за себе си брой непредизвикани грешки и дори загуби дебютната част, но впоследствие успя да стабилизира представянето си и да осъществи обрат, оформяйки крайното 6:7(6) 6:0 6:2. след над 2 часа и половина престой на корта. В битка за място на полуфиналите тя ще се изправи срещу световната №11 Джесика Пегула.

Откриващата част се оказа най-трудната за Швьонтек от дълго време насам, тъй като съперничката ѝ демонстрираше най-доброто, на което е способна, и успяваше да остане напълно равностойна на голямата фаворитка. Азиатката се възползваше по великолепен начин от неубедителните изяви на противничката си от сервис линията, съумявайки на два пъти да навакса пробив пасив. Топ поставената достигна до цели пет сетбола в края на частта, но нито един от тях не бе материализиран след поредица от непредизвикани неточности на Ига. Така се стигна до тайбрек, в чието начало Швьонтек изцяло владееше инициативата, откъсвайки се с преднина от 5:2 точки, но веднага след това нивото ѝ отново драстично спадна, което доведе до пет поредни точки в сметката на Женг и успешен завършек на частта за нея.

Във втория сет началният удар на китайката претърпя пълна катастрофа и тя съумя да спечели едва една точка на собствен сервис. За това допринесе и физическият дискомфорт на световната №74, принудил я да вземе медицински таймаут още в първата почивка от частта. Впоследствие обаче тя не успя да намери ритъма в играта си, което позволи на първата в света да вземе пълен контрол върху събитията и да изравни общия резултат.

Устремът в играта на Швьонтек се запази и в третата част, където тя открадна противниковото подаване още на старта, за да си осигури комфорт в действията оттук насетне. Полякинята продължи да не бъде на най-високото си ниво, но въпреки неубедителното си представяне успяваше да поддържа своя аванс. След шестия гейм обаче тя превключи на съвсем различна предавка и реализира втори брейк за 5:2, с което лиши от интрига оставащите минути от срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Над 2 часа и половина по-късно: Швьонтек е 1/4-финалистка след обрат над тийнейджърка! Мирела Николова
Теми:  
wta | ига швьонтек | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook