Над 5 часа игра, завършек след 04:00 през нощта и паметен триумф на Мъри над Кокинакис!

от в 18:59 на 19.01.2023
Калоян Соколов

Анди Мъри постигна една от най-впечатляващите си победи в Големия шлем през последните години, надделявайки над Матео Беретини в близо 5-часов маратон. Наглед силите на 35-годишния играч трябваше да са на привършване, само че прословутата му борбеност го изведе до нов паметен триумф, след като той надви местния любимец Танаси Кокинакис  в истинска среднощна тенис класика, която продължи над 5 часа и завърши след 04:00 часа през нощта, като така беше поставен нов рекорд в турнира за най-късно приключил мач - 4:6 6:7(4) 7:6(5) 6:3 7:5.

По този начин сър Анди намери място в 1/16-финалите на надпреварата в Мелбърн, където ще се опита да вземе реванш от Роберто Баутиста Агут за поражението, което испанецът му нанесе в същото състезание преди точно четири години.

Бившият номер едно започна по-добре срещата и имаше цели три точки за пробив в дебютното подаване на австралиеца, ала по-нискоранкираният играч използва пълната мощ на своя сервис и се измъкна от трудното положение.

Оттам насетне определено Кокинакис диктуваше темпото и не се колебаеше да навлиза в пределите на корта, за да завърши със страховития си форхенд. Всичко това помогна на австралиеца да осъществи дебютен брейк в мача, който се оказа напълно достатъчен за спечелването на първия сет.

Втората част протичаше напълно равностойно, а защитата на Мъри изглеждаше като в най-добрите му години. Британецът гонеше всяка една топка и връщаше наглед невъзможни за достигане удари в полето на своя съперник. Трикратният шампион от Шлема не се отказа дори когато изостана с пробив, и отрази три сетбола, за да изравни при 5:5.

В този момент местният любимец разби ракетата си на парчета в земята, защото беше пропуснал цели четири поредни опита да завърши с удар над глава, докато сър Анди преливаше от енергия и си позволяваше да провокира австралийската публика. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където Кокинакис беше на висота от първата до последната точка и се приближи само на сет от спечелването на сблъсъка.

В третата част определено миналогодишният шампион на двойки излъчваше по-голяма свежест от своя опонент, но Мъри не спираше да си дава шансове за обрат, когато изглеждаше напълно обречен. 159-ият в света пък се поддаде на нервите и пропиля преднина от 5:2, за да стигнем до нов тайбрек, в който Кокинакис направи поредица от фрапантни грешки и британецът записа първи сет на сметката си.

Изведнъж съотношението на силите се промени напълно и ветеранът изглеждаше все едно мачът тепърва стартира, докато неговият съперник загуби остротата в отиграванията си и не приличаше на себе си. Австралиецът допускаше непростими грешки в близост до мрежата и губеше голямата част от завързаните геймове, които бяха в изобилие през този период от двубоя.

Часовникът вече показваше близо 03:00 часа през нощта, когато усилията на британеца бяха възнаградени с пробив в негова полза и той го задържа до последно, отразявайки две възможности за рибрейк в последния момент, и така победителят щеше да бъде определен в пети решителен сет.

Там никой не можеше да се откъсне в резултата до 3:3, когато сър Анди получи цели три последователни брейкбола, само че Кокинакис влезе в серия от безупречно изпълнени драйв волета и седна в стола си за почивка, имайки преднина от 4:3.

В следващите минути продължи да се създава впечатлението, че бившият номер едно стои далеч по-добре в разиграванията, а единствено началният удар държеше австралиеца над повърхността. Все пак логиката възтържествува и Мъри проби в последния момент преди тайбрек, след което беше безкомпромисен на собствено подаване и постигна една от най-паметните си победи на австралийска земя.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Над 5 часа игра, завършек след 04:00 през нощта и паметен триумф на Мъри над Кокинакис! Калоян Соколов
Теми:  
atp | анди мъри | Аустрелиън Оупън 2023 | Обзори | танаси кокинакис

Коментари





Следвайте ни в Facebook