Надал бе на точка от поражението, но се справи с Шаповалов в титаничен сблъсък!

от в 17:56 на 13.05.2021
Мирела Николова

Рафаел Надал защити реномето си на Краля на клея, след като изкова феноменален обрат над световния №14 Денис Шаповалов. Двамата предложиха на зрителите истинско тенис зрелище, продължило 3 часа и 30 минути, от което краен победител излезе испанецът след 3:6 6:4 7:6(3). Рафа изоставаше с 4:6 0:3 30:40, а също така на 2 пъти бе принуден да спасява мачбол, но за пореден път показа защо никога не бива да бъде отписван, класирайки се за четвъртфиналната фаза на надпреварата, където ще се изправи срещу някого измежду Александър Зверев и Кей Нишикори.

Шаповалов навлезе в двубоя уверено и благодарение на смелата си офанзива от дъното на корта взимаше инициативата в разиграванията и изтласкваше съперника си далеч зад основната линия. Играта му бе почти напълно лишена от пропуски, за разлика от тази на Рафа, което доведе до пълна доминация на канадеца, и той осъществи цели 2 пробива, за да се откъсне напред с 4:0. 

Това обаче не повлия негативно на деветкратния шампион в Рим, а даже напротив - той стабилизира представянето си както от форхенд, така и от бекхенд и подпомогнат от моментния спад в нивото на канадския представител, Матадора реализира рибрейк. Сервирайки за оставане в сета, манакорецът бе притиснат максимално от опонента си и след маратонски гейм, продължил над 18 минути, Шаповалов се поздрави с успеха в дебютната част.

Феноменалното представяне на младока се пренесе и във втория сет, когато той продължи да притиска максимално именития си съперник. Денис не се страхуваше да влиза в дълги размени с Краля на клея, като често ускоряваше топката от бекхенд, което често се превръщаше директно в печеливш удар. Именно това допринесе и за осъществяването на ранен брейк на сметката на канадеца, който в ответния си сервис гейм бе застрашен от рибрейк, но съумя да се мобилизира и да консолидира преднината си за 3:0. 

Проблеми на начален удар за 13-кратния шампион на Ролан Гарос се появиха и в следващия му сервис гейм, в който Шаповалов получи нов брейкбол, но Матадора успя да се спаси от пасив 0:4, разписвайки се за първи път в хода на втората част. Това бе и началото на поредица от 5 спечелени гейма, в които Рафа показа защо е наричан Краля на клея и реализира 2 пробива, които доведоха до обрат, а съвсем скоро мачът бе вкаран в трети сет.

Традицията се запази и в решителната част - отново представителят на Канада бе първият, който материализира получения брейкбол, ала световният №3 отреагира светкавично и незабавно възвърна паритета - 3:3. В Тилдъновия гейм Шаповалов трябваше да се изправи пред възможност за пробив, но бързо охлади страстите с безкомпромисен ас по правата. Последваха няколко рутинни гейма за сервиращите, преди да се стигне до 5:5 и подаване на канадеца, в което Надал на 3 пъти се сдоби със скрит мачбол, ала младокът показа характер и спаси гейма си, а впоследствие на свой ред достигна до 2 мачбола, никой от които не бе материализиран, и така този толкова оспорван двубой щеше да бъде решен в тайбрек. Там Надал показа класата си и набързо поведе с 5:2, който се оказа твърде голям пасив за Шаповалов и той трябваше да се примири с поражението.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал бе на точка от поражението, но се справи с Шаповалов в титаничен сблъсък! Мирела Николова
Теми:  
atp | денис шаповалов | Обзори | рафаел надал | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook