Надал надви Джокович и триумфира в Рим в мач за историята!

от в 21:00 на 16.05.2021
Петър Томов

Двамата най-добри тенисисти за последните няколко години Новак Джокович и Рафаел Надал изиграха страхотен мач във финала на Мастърс турнира в Рим, продължил близо три часа, в който испанецът успя да се наложи с 7:5 1:6 6:3 над световния №1. Това е 10-та титла за Матадора в Древния град и 28-ми успех над днешния му опонент, с който това им беше 57-ма среща. 

Ноле стартира срещата на високи обороти и още в откриващото подаване на противника си съумя да осъществи пробив. Последва светкавичен рибрейк от страна на Матадора, след който паритетът бе възстановен. Двойна грешка на Джокович в най-неподходящия момент позволи на Рафа да достигне до скрит сетбол при 5:5, който испанецът реализира след непредизвикана грешка на опонента си. Сервиращ за спечелването на частта, Надал изпита известни колебания, които позволиха на световния №1 да достигне до 0-30. Кралят на клея все пак успя да обърне гейма, записвайки ас по диагонала и два уинъра от форхенд, и въпреки че не успя да реализира първия си сетбол, при втория беше безкомпромисен, с което затвори частта след 75 минути игра.

Също както в първия сет, Джокович пръв се добра до пробив, но за разлика от тогава този път успя да го затвърди и да поведе с 4:1. Агресивната игра на сърбинът при ретур се отплати и в последвалия гейм, в който той обърна сервис гейма на Надал от 30-0, за да сервира за спечелване на частта при 5:1. Матадорът направи всичко по силите си, за да удължи сета, отразявайки първите два сетбола открили се пред защитаващия шампион, но при третия вече нямаше какво да направи и Ноле записа втория сет на сметката си.

Решителната част започна равностойно и двамата нямаха проблеми да си взимат подаванията до петия гейм. В него Джокович достигна до две възможности за пробив, благодарение на солидната си игра от основната линия, но не съумя да запази 50-процентовата си ефективност при брейкбол в срещата. Добил самочувствие от трудноизмъкнатия гейм, Надал изигра перфектен гейм като посрещач, спечелвайки на нула подаването на Ноле. Рафа се доближи на само гейм от титлата след убедителен сервис гейм и дори достигна до шампионска точка при 5:2 и сервис на сърбина, но пропусна възможността да приключи двубоя тогава. Кралят на клея не трябваше да чака много за следващия си мачбол, който дойде на негово подаване и този път испанецът успя да сложи точка на спора след непредизвикана грешка от страна на Джокович.  


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал надви Джокович и триумфира в Рим в мач за историята! Петър Томов
Теми:  
новак джокович | рафаел надал | рим 2021

Коментари





Следвайте ни в Facebook