Надал: Новак запази по-дълго от мен оптимално физическо и ментално ниво; той е най-великият

от в 14:00 на 24.10.2024
Елеонора Александрова

Рафаел Надал вече е във финалната фаза от своята кариера, която ще бъде запомнена като една от най-великите в историята на спорта. Единственият по успешен играч от него засега си остава Новак Джокович, с когото миналата седмица Матадора изигра един последен 61-ви мач в легендарното им съперничеството, а самият Рафа по никакъв начин не оспорва статистиката и призна превъзходството на своя голям съперник, изтъквайки обстоятелствата, поради които "Джокера" продължава да бъде един от най-добрите в света и на 37-годишна възраст:

"Новак е играч, който съумява не само да поддържа много високо ниво на игра през цялата си кариера, но и съща така той продължава да се подобрява с всяка година. Статистиката казва, че той е най-добрият някога, което означава, че през цялата си кариера е имал най-високо постоянно ниво измежду всички нас.

Това се дължи и на обястоятелството, че той съумя почти напълно да се опази от тежки травми през всички тези години, защото когато нямаш дълготрайни наранявания, това не само ти помага от физическа гледна точка, но и поражда липса на страх от контузии. Може да видите как Новак се плъзга по твърдите кортове, точно както го прави и 21-годишния Карлос, защото те нямат ментални бариери в това отношение.

Аз също го правех в началото на кариерата си, но нещата започнаха да не се развиват по начина, по който исках и се появиха ограничения. Така трябваше да намирам други начини да бъда конкурентен на останалите.

Новак успя да запази своето физическо, техническо и психическо ниво за по-дълго време от мен във връхната си точка. Това не е оправдание, а напротив - именно това го прави най-великия и си е заслужил напълно да бъде наричен така!" - завърши Надал.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Надал: Новак запази по-дълго от мен оптимално физическо и ментално ниво; той е най-великият Елеонора Александрова
Теми:  
atp | иинтервюта | любопитно | новак джокович | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook