Надал оцеля в титаничен първи сет и впоследствие се класира с лекота на 1/4-финал!

от в 07:44 на 23.01.2022
Калоян Соколов

Рафаел Надал беше въвлечен в един от най-епичните сетове, които историята на тениса познава, но за пореден път показа какъв невероятен боец е и намери начин да пречупи съпротивата на корави Адриан Манарино, за да се класира на четвъртфиналите в Мелбърн - 7:6(14) 6:2 6:2. Така бившият шампион ще очаква вдругиден да премери сили с един измежду Александър Зверев и Денис Шаповалов, които играят в момента помежду си.

Французинът престоя близо пет часа на корта в предходния си двубой срещу Аслан Карацев, но не показваше никакви признаци на умора и действаше с огромна доза енергия. Манарино постоянно променяше ритъма на игра и поставяше Матадора в нестандартни ситуации, с което съумяваше да извлече грешки от неговата ракета. Всичко това помогна на непоставения състезател да достигне пръв до точка за пробив, само че Надал я отрази с отлично насочен начален удар и в крайна сметка се стигна до тайбрек.

Там световният номер 96 стартира ударно, като се отчете с два превъзходи уинъра по правата от форхенд, които бяха гарнирани с поредица от агресивни ретури и той взе заслужен аванс от 4:2 точки. Това накара поставеният под номер 6 да покаже най-доброто от себе си и отговорът на Рафа не закъсня, след като той пласира зашеметяващ пасингшот от форхенд по късия диагонал, за да достигне до два поредни сетбола при 6:4 точки в своя полза.

Драмата обаче беше далеч от развръзката си, защото французинът хвана на няколко пъти успешно в крачка именития си съперник и на свой ред получи възможност да приключи сета. Последва серия от смени във водачеството, а двамата играчи почти не правеха непредизвикани грешки и всяко разиграване биваше завършено с впечатляващо изпълнение.

Пръв обаче се пропука аутсайдера, който разполагаше със сервис при 14:15 от негова гледна точка и се справи отлично със задачата да изкара испанеца от пределите на корта, само че реши да не отиграе в свободната част от полето, а да насочи топката право към Мтадора, който реагира мигновено на неочаквано получената възможност и реализира седмия си сетбол.

Това напълно съкруши Манарино, чиято игра се разпадна сериозно във втората част, докато 20-кратният шампион от Шлема действаше с все по-голямо вдъхновение и осъществи първия пробив в мача, който почти веднаха дублира и оттам насетне за него се превърна в протоколна задача да отведе сета до успешна за себе си развръзка.

Надмощието на Надал се пренесе в пълна сила и в третия сет, където той на бърза ръка взе брейк преднина, ала съперникът му показа желание за борба и веднага върна равенството в резултата. Впоследствие обаче непоставеният играч отново се завърна към неубедителните си изяви, а умората вече започна да взема връх над него и той имаше сили да спечели само още едн гейм до края на срещата, която приключи със закономерен успех на манакореца.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал оцеля в титаничен първи сет и впоследствие се класира с лекота на 1/4-финал! Калоян Соколов
Теми:  
atp | адриан манарино | Аустрелиън Оупън | Обзори | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook