Надал: Подобни вечери са причината все oще да играя тенис; беше много емоционално

от в 07:23 на 01.06.2022
Калоян Соколов

Рафаел Надал можеше изобщо да не вземе участие на тазгодишния Ролан Гарос, имайки предвид отново появилите се проблеми за него в областта на крака. Матадора изобщо не можеше да се движи по време на последния си двубой от "Мастърса" в Рим срещу Денис Шаповалов и загуби 15 поредни точки в края на срещата, като никой не вярваше, че Рафа ще може само за една седмица да преодолее болежките си. Испанецът пък за пореден път доказа, че никога не трябва да бъде отписван и вчера отстрани защитаващия шампион Новак Джокович, който беше считан за основния фаворит във френската столица. Левичарят почти не свали интензитета си в рамките на отминалото 4-часово зрелище и се поздрави с една от най-сладките си победи някога, а ето и какви бяха коментарите му на последвалата пресконференция.

Тази вечер е много емоционална за мен. Точно такива моменти и мачове са причината все още да се състезавам. Двубоят беше много тежък. Новак несъмнено е един от най-великите играчи в историята, така че винаги е невероятно предизвикателство да се изправиш срещу него. Имаме толкова богата обща история, а днес добавихме още една глава към нея. Трябва да покажеш най-добрия си тенис от първата до последната точка, ако искаш да победиш Джокович и нищо по-малко не би било достатъчно. Честно казано бях изненадан от нивото си на игра, но "Филип Шатрие" е специален корт за мен. Тук трябва да демонстрираш оптималното си ниво, тъй като в противен случай нямаш шансове за продължаване напред в турнира, а този ултиматум действително ти помага да достигнеш лимита си. Във втория сет допуснах известен спад, което се дължеше на факта, че не бях свикнал да играя на такива обороти през последните месеци. Смятам, че всъщност бях по-добрия тенисист през по-голямата част от четвъртата част и заслужавах да я измъкна. Наистина е изключително, че постигнахме всички тези неща заедно с Роджър и Новак и титлите от Големия шлем някак губят значение. Ние направихме нещо много по-важно, а именно да сбъднем нашите мечти.

Последните месеци бяха много тежки за мен, както и за останалите хора от щаба ми. Ще кажа само това. Сега трябва да продължа напред, но тази нощ е наистина голяма награда за всички нас. В Рим не бях заедно с моя доктор, само че сега мога да разчитам на него и правя всичко възможно да бъда готов за всеки следващ мач. Не знам как ще стоят нещата на останалите състезания, ала тук всичко ще бъде наред. Наясно съм, че не знам какво ще се случи с крака ми и може да играя последния си Ролан Гарос. Засега съм намерил временно решение и съм си дал нужния шанс да се бори за трофея.

Същевременно това беше едва четвъртфинал и все още не съм спечелил нищо. Просто си дадох шанс да се завърна на корта отново след 2 дни. Значи много за мен да мога отново да бъда част от полуфиналите на Ролан Гарос и ако загубя предстоящия двубой, то определено няма да бъде поради обстоятелството, че не съм бил концентриран единствено върху него. Публиката е невероятна от самото начало на надпреварата. Може би усеща, че няма да играя в Париж още много пъти. Невероятно е да усетиш подобна подкрепа на мястото, което е най-специалното за теб през цялата ти кариера и е трудно да се опише. Не мога да се отблагодаря достатъчно на всички зрители, които ме накараха да се чувствам по подобен начин" - завърши емоционално Надал.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Надал: Подобни вечери са причината все oще да играя тенис; беше много емоционално Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | новак джокович | Пресконференции | рафаел надал | ролан гарос 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook