Надал се справи с Кирьос и шоуто, което той предложи, в четири качествени сета

от в 22:00 на 04.07.2019
В
Рафа Надал се справи с изпитанието Ник Кирьос. Испанецът надделя над австралиеца, както и шоуто, което Кирьос предложи, в четири сета след крайното 6:3 3:6 7:6(5) 7:6(3). В третия кръг на Уимбълдън Рафа ще се изправи срещу Жо-Вилфред Цонга.

Надал започна мача на изключително ниво, като испанецът явно искаше да отправи послание на своя съперник, че той е крaйно амбициран и устремен за поразяваща победа след всичко, което се изказа в последно време. Рафа играеше с удивителен интензитет в ударите си, а грешките от неговата ракета просто отсъстваха. От другата страна на корта пък Кирьос сякаш не бе съвсем фокусиран, като на австралиеца му трябваше известно време, за да навлезе в този мач.

https://twitter.com/7Sport/status/1146814737226727424

Това бавно навизане му коства инкасиране на пробив и пасив от 0:3 гейма, а австралиецът за разлика от повечето си мачове този път прояви желание за борба и завръщане в резултата, но Надал бе прекалено солиден на начален удар до края на откриващата част, като така ,,Матадора" се откъсна със сет преднина.



По време на почивката между сетовете Кирьос проведе спор със съдията на стола, че Надал се бави прекалено много, когато се подготвя за ретур, и че третият поставен не се съгласува с темпото, което екстравагантният австралиец налага на начален удар. Атмосферата се нажежаваше все повече, което всъщност даде импулс в играта на Кирьос; Ник започна втория сет с невероятен хъс и след всяка спечелена точка той изригваше с боен вик.

Още в първия гейм на втората част при посрещане Ник достигна до две поредни точки за пробив, а след продължителна размяна на удари, завършила с бляскав уинър от форхенд по правата, австралиецът се откъсна с аванс от пробив под бурните овации на публиката. Рафа обаче моментално вдигна нивото си и достигна до две точки за рибрейк, които пък бяха отразени от Кирьос по брилянтен начин; едната след ефективна къса топка, а другата - след изумителен рефлекс в близост до мрежата. Последваха два безкомпромисни сервиса, което означаваше, че мотивираният Кирьос повежда с 3:0.

https://twitter.com/doublefault28/status/1146819822388502530

Кирьос засипваше Надал и зрителите на централния корт на Уимбълдън с най-разнообразни изяви, сред които и нов сервис отдолу, водейки с 40:30 при 3:1, благодарение на който австралиецът задържа сервис гейма си. При следващото си подаване обаче Ник допусна серия от непростими пропуски, инкасирайки изненадващ нулев пробив, като по този начин той позволи на третия поставен да се върне в борбата за втория сет.



Въпреки това канберецът изведнъж отново вдигна оборотите до извънземно ниво и след три страхотни уинъра Кирьос достигна до скрит сетбол, когато Рафа допусна една от иначе малкото си непредизвикани грешки, а така решителният пробив бе реализиран от четвъртфиналиста през 2014-та, който, видимо още по-мотивиран, изигра перфектен сервис гейм, за да изравни сетовете.



Споровете на Кирьос с Деймиен Дюмусоа - съдията на стола, обаче се задълбочаваха, а публиката все по-често започваше да освирква 43-тия в света. Напрежението растеше все повече и повече на почивките между геймовете, докато подаванията на двамата тенисисти вървяха безметежно.

При 4:4 и 40:15 обаче дойде ред на поредната неортодоксална ситуация в този мач, след като Надал излезе на мрежата, а Кирьос изстреля плосък форхенд право в тялото на Рафа, който все пак се предпази с ракетата си и след това кърваво изгледа съперника си. Последва двойна грешка и изравняване на точките, когато все пак ,,Матадора" спечели следващите две разигравания, за да поведе отново в геймовете, а реакциите след спечелените точки на Надал демонстрираха огромен хъс; Надал вече бе въвлечен в битка и го осъзнаваше.

https://twitter.com/doublefault28/status/1146835268965715969

Така или иначе в крайна сметка тайбрек трябваше да определи по-добрия в третата част, а в него пръв Надал достигна до минибрейк след прекрасно изградена точка, завършила с безкомпромисен форхенд уинър. Последва нова спечелена точка при посрещане в полза на Рафа, който при 5:2 имаше възможността набързо да приключи с дългия гейм с помощта на два сервиса.



Все пак единият минипробив бе върнат след хубав минаващ удар на Кирьос, но последва грешка от ракетата на австралиеца, даваща три поредни сетбола на испанеца. Първите два бяха отразени благодарение на безкомпромисно драйв воле и безответен начален удар на Ник, но при третия двукратният шампион в Лондон бе непоколебим и след печеливш удар от форхенда си Рафа се доближи на сет от победата.

https://twitter.com/Wimbledon/status/1146840494640701441

Тенденцията двамата да печелят безпроблемно сервис геймовете си обаче се запази и през четвъртия сет, а противоречивите ситуации всъщност отсъстваха по време на тази част. Тенисистите не бяха изправени нито веднъж пред брейкбол, което означаваше, че нов тайбрек ще трябва да бъде изигран. В него Кирьос започна с инкасиран минипробив след фрапираща грешка от смач, като испанецът се възползва от това по най-добрия начин, затвърждавайки минибрейка за 3:0. Тогава австралиецът отговори с два безответни сервиса, но все пак размяната на полетата, подобно на миналия тайбрек, отново дойде при 4:2 точки в полза на ,,Матадора".

Впоследствие Рафа възобнови аванса си от три точки, а при 5:3 последва нов минипробив в негова полза след поредния пропуск на Кирьос. Още първият мачбол бе материализиран от Надал, който по този начин си извоюва победата в този толкова тежък двубой.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал се справи с Кирьос и шоуто, което той предложи, в четири качествени сета В

Коментари





Следвайте ни в Facebook