Надал спечели мегасблъсъка с Кирьос

от в 14:06 на 27.01.2020
Ради Тодоров
Рафаел Надал за втори пореден път успя да победи Ник Кирьос на турнир от Големия шлем с резултат 3:1 сета, след като през миналия сезон направи това на свещената трева на Уимбълдън, а сега съумя да запише победа и на твърдите кортове в Мелбърн. В мач от вечерната сесия на Rod Laver Arena първият в световната ранглиста беше принуден да се бори със съпротивата на местния любимец Ник Кирьос повече от 3 часа и половина, но в крайна сметка победи с резултат 6:3 3:6 7:6 7:6. От първата до последната точка двубоят беше изключително интригуващ, като в крайна сметка по-добрата физическа подготовка на Надал му даде леко предимство в края на двубоя и наклони везните в негова полза.



В началото на първия сет и двамата взимаха подаванията си, като в сервис гейма на Надал се стигна до дюс, но Матадора не допусна да бъде пробит толкова рано в двубоя. От началото на мача се забелязваше, че Кирьос бе заложил на изненадата и се опитваше да държи топката в корта възможно най-дълго, противоположно на обичайния му рисков стил на игра. В четвъртия гейм от двубоя нервите на австралиеца не издържаха и след няколко поредни непредизвикани грешки той предаде своето подаване на съперника си. До края на сета Надал бе безкомпромисен в играта си от дъното на корта, което не позволи на Кирьос дори да се добере до точка за пробив. Сетът приключи с гейм на нула в полза на испанеца, който видимо бе по-добрият играч на корта през първите 40 минути от двубоя.



Надал продължи със същото високо темпо и в началото на втория сет, като още в първия сервис гейм на опонента си достигна до 3 точки за пробив, но в крайна сметка Кирьос много умело насочваше първите си сервиси и съумя да се измъкне като по чудо. Спечелването на този крайно завързан гейм сякаш даде крила на Кирьос, който значително подобри играта си и започна да притиска съперника си. Този натиск най-накрая даде резултат в четвъртия гейм от втория сет, когато Кирьос достигна до точка за пробив, която след това и спечели, за да поведе с 3:1 гейма. Подобно на развоя от първата част 1 пробив се оказа достатъчен и Кирьос не допусна да бъде пробит до края на сета и по този начин изравни резултата в сетовете, 1:1.



Още от началото на третия сет се забелязваше, че и двамата състезатели са намерили играта си и това се отрази на цялостното ниво на игра, като преобладаваха добрите разигравания от дъното на корта и успешните излизания на мрежата. При резултат 4:3 за Рафа той съумя да достигне до точка за пробив, но еуфорията му не продължи особено дълго, тъй като Кирьос отново имаше отговор на силовата игра на своя опонент и съумя да отрази точката за пробив, а след това и да изравни геймовете. Така двамата стигнаха до тайбрек, който бе спечелен от Надал с 8:6 точки, въпреки че талантливият австралиец съумя да отрази пъвия сетбол на световния номер 1. Това бе и един от запомнящите се моменти в срещата, когато Надал допусна двойна грешка на сетбол, нещо крайно нетипично за играч от неговата класа.



В началото на четвъртия сет двамата спечелиха своите откриващи подавания. При 1:1 гейма сервисът на Кирьос се пропука, което позволи на Надал да влезе в разигравания, което в крайна сметка се оказа достатъчно, за да предизвика грешки от ракетата на Кирьос, който дори в изблик на недоволство счупи своята ракета в земята, за което си действие бе и официално предупреден от съдията Джеймс Кьотавонг. По това време започнаха да се появяват и първите признаци на умора у Кирьос, който започна да играе рисково в опит да скъси продължителността в разиграванията. Надал от своя страна влезе в изключително добра серия от 14 поредни спечелени точки на свое подаване.  Точно когато всички бяха отписали Кирьос, той показа, че носи боен дух и изключително изненадващо се пребори за сервис гейма на съперника си в последния възможен момент. Заслугата за този пробив бе изцяло на Кирьос, който изпълни няколко мощни форхенда, които поставиха Надал в изключително затруднено положение. При 5:5 гейма на свой ред Надал достигна до 2 последователни точки за пробив, но отново Кирьос охлади страстите на испанеца с идеално изпълнени сервиси последвани от виртуозни завършващи удари. Надал нямаше проблеми да вкара четвъртия сет в тайбрек. Тайбрекът завърши при резултат 7:4 точки в полза на Надал, който победоносно вдигна ръце след последната точка в мача.



Така Надал за поредна година достигна до четвъртфинал на Australian Open, като там негов съперник ще бъде другият голям специалист на клей Доминик Тийм. Двамата и преди са доказвали обаче, че на твърди кортове също могат да победят всеки, като последният им мач на турнир от Големия шлем се превърна в истинско тенис бижу и остави зрителите на Arthur Ashe Stadium напълно безмълвни.

Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Надал спечели мегасблъсъка с Кирьос Ради Тодоров

Коментари





Следвайте ни в Facebook