Надал: Състезавам се, защото обичам тениса, а не да имам най-много титли

от в 01:29 на 11.09.2019
Мария Петрова

Рафаел Надал бе емоционален и на пресконференцията след победата над Данил Медведев. Той говори за успеха си в Ню Йорк, приоритетите в кариерата му и битката за най-много титли от Шлема и световния връх.

Емоциите на корта бяха невероятни. Разкажи ни как премина през всичко това?
- Последните три часа от мача бяха наистина много напрегнати. Много тежки както психически, така и физически. Накрая с видеото, което пуснаха, моментът стана суперспециален. Незабравим. Данийл също допринесе за създаването на този момент. Начинът, по който се бори, по който игра, това е бъдещ шампион. Поздравявам го. Наистина вярвам, че пред него ще се открият още много възможности да спечели тази титла.

Как ще опишеш постигнатото? Участвал си в много епични, маратонски битки, но къде поставяш тази?
- Именно подобни финални двубои остават завинаги в съзнанието на човек. Начинът, по който последният сет се разви, е незабравим, част от историята, която оставят след себе си в този спорт. Много съм щастлив. В момента този трофей означава всичко за мен. Удовлетворението от начина, по който се справих с всички тези тежки моменти, е огромно. Винаги опитвам да крия емоциите си, но този път бе невъзможно.

Виждаме ли в Данийл бъдещето на този спорт?
- Той е само на 23. Годината, която прави, е невероятна. Той има страхотно бъдеще пред себе си. Вярвам, че ще спечели поне няколко трофея от Шлема. Ще видим, защото в живота не е възможно да предвидиш бъдещето. Но към момента кариерата му изглежда отлична.

Когато ти пуснаха видео с всички трофеи от Шлема, които си спечелил, за какво си мислеше?
- Че остаряваме (смее се). Това е добре, от една страна. Да видя всичко, през което съм преминал и това, че още съм тук, е много специално. Минах през тежки моменти от физическо естество. Когато имаш такива, то и психиката ти става лабилна. Емоциите наистина извираха от мен.

При 2:3 в третия сет Данийл се е готвил за речта, която да изнесе на церемонията, мислейки, че ще загуби. Имаше ли момент, когато това мина през твоята глава?
- Разбира се, защото в началото на петия сет бях изправен пред точка за пробив, а бях загубил предишните два сета и бях в опасност. Но се опитах да се абстрахирам от такива мисли. Винаги вярвам, че ще си създам поне още един шанс. Това е подходът ми. Той бе в друга позиция, защото изоставаше с 0:2 сета и пробив в моя полза, нормално е да е имал подобни помисли. Но до началото на петия сет аз винаги имах предимство в резултата, така че е трудно да си помисля, че ще падна. Но да, бях в трудна ситуация. В онзи трети сет, при лош гейм. Тогава всичко изглеждаше под контрол, но Данийл повиши нивото си и много неща се промениха.

По-рано през годината каза, че не те вълнува дали имаш по-голяма къща от съседа ти, или по-голяма яхта. Сега имаш 19 трофея от Шлема. За феновете това състезание е специално. Какво означава за теб в конкуренцията с Федерер и Джокович?
- Не гледам на нещата по този начин. Ще съм щастлив, ако аз завърша с най-много трофеи, но не мисля за това всеки ден, или пък да тренирам с тази нагласа. Играя тенис, защото обичам спорта, а не за да спечеля най-много трофеи. Тенисът е повече от Шлема, трябва да мисля и за други неща. Играя, за да съм щастлив. Разбира се, тази победа ме прави суперщастлив. Но преди няколко седмици спечелих и в Монреал и това също бе специален момент. Не става въпрос за сравнение, защото са различни неща. Но ако това сравнение вълнува хората и ги кара да се интересуват, тогава е добро за нашия спорт. За мен е чест да съм част от тази битка. Но няма как по цял ден да гледаш съседа и да мислиш дали има повече или по-малко от теб. Всичко, което съм постигнал, е много повече, отколкото съм си мечтал. Това, което ме прави щастлив, е, да знам, че съм дал най-доброто. В този ред на мисли аз съм един много, много щастлив човек.

Играл си толкова много маратонски двубои. Това дава ли ти предимство в мач като този, в който противникът ти няма този опит?
- Но аз съм на 33 години, не на 23. Няма как 33 да е предимство. Психически обаче, да, защото дори да си в дупка, опитът ти подсказва, че ще имаш шанс да я преодолееш. В петия сет винаги е трудно за всички. Различно е, когато играеш освободено, срещу резултата и когато трябва да затвориш мача. Трябваше да се опитам да остана спокоен и да не мисля за проблемите. В началото на петия нямаше как да допусна нов пробив, Вярвах, че ако успея да удържа, ще имам добър шанс да спечеля.

Видяхме да играеш сервис-мрежа. Разкажи ни за еволюцията на играта ти през годините. Говорейки за възраст, представяш ли си да си отново тук след 3-4 години, както е Федерер?
- Не мисля за това. Мисля за по-кратък период от време, защото не мога да предвидя какво ще се случи в живота ми. Светът се променя за секунди. Трябва да си готов да приемеш всичко. Наслаждавам се на подобни дни. Ако не го правех, нямаше да съм тук сега с всички тези преодолени контузии. Трябва да адаптирам играта си към проблемите и целите, които си поставям. Това правя в цялата си кариера, опитвам се да се подобрявам. Когато губиш, трябва да добавиш още нещо, за да останеш конкурентен.

Все още имаш дълъг път до върха на ранглистата и качване там за пети път. Но как се чувстваш, знаейки, че на тази възраст имаш подобна възможност?
- Не се целя в това. Вървя по своя път. Ако междувременно се върна на върха, страхотно. Но това не е от първостепенно значение. Разбира се, страхотно е да си в такава борба. Но за мен това не е битка. Просто се опитвам да съм конкурентен в турнирите, в които участвам. На моята възраст, ' с поставените си цели, не мога да хабя енергия за №1 в ранглистата. Трябва да мисля за кариерата си по различен начин. Основното е да играя колкото се може по-дълго и да съм конкурентен. Ако мислиш за върха на ранглистата, може да загубиш години в опити да го достигнеш. Ако играя добре до края на сезона, то ще имам шанс и за това. Ще бъде невероятно, но пак казвам - не е моя цел.


"Тема спорт"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал: Състезавам се, защото обичам тениса, а не да имам най-много титли Мария Петрова
Теми:  
us open | рафаел надал | тенис | тенис бг | тенис новини

Коментари





Следвайте ни в Facebook