Надал: Трудностите са зад гърба ми, играя свободно за първи път от година и половина

от в 14:43 на 26.02.2022
Мартин Петков

Рекордьорът по титли от Големия Шлем Рафаел Надал, стигна до изключителна победа след 6:3 6:3 срещу Даниил Медведев на полуфиналите в Акапулко. Испанецът за пореден път демонстрира през този сезон, че има още много какво да покаже, след като покачи съотношението си на победи-загуби през 2022-ра до 14-0. Манакорецът завоюва втори успех над руснака, който от понеделник ще бъде световен номер 1, след като го победи и на финала на АО през миналия месец, за да вдигне рекордната 21-ва титла от Шлема. Невероятната форма на Рафа дойде като огромна изненада за всички почитатели на спорта, след като той поради тежка контузия бе принуден да пропусне втората половина от миналата година и се завърна на състезателно ниво едва през януари този сезон.

По време на своята пресконференция след успеха си в мексиканския град Надал бе помолен да разясни малко относно хроничната си травма на крака. Испанецът заяви, че към момента се състезава, без да изпитва дискомфорт в десния крак, като добави, че се чувства ,,свободен" и най-тежките му дни са зад него. Също така 35-годишният манакорец благодари за дълголетната си кариера, коментира финала на АО, днешния двубой и предстоящия мач за трофея в Акапулко. Ето и какво точно сподели 21-кратният носител на титли от Шлема:

,,Понякога имам по-добри и други по-лоши дни. Това е част от моето ежедневие. Към този момент мога да играя без лимити - нещо, което не можех да правя за последната година и половина. В доста случаи играех с болка и имах проблеми. Сега се чувствам свободен. Това е невероятна енергия и се наслаждавам. Опитвам да давам максимума от себе си и да постигам най-добрите резултати. 

Имам страхотна кариера, по-успешна, отколкото съм си представял, и най-вече продължителна. Да играя днес тук, е подарък. Опитвам да оценявам всичко, което ми се случва всеки ден." 

Рафа също така си припомни финала на Аустрелиън Оупън: ,,Всеки мач е различен. Условията са различни и всичко се променя. Вторият сет беше много вълнуващ, мисля, че имаше невероятни точки. През първия смятам, че той опита да играе по-агресивно от обикновено, и аз лично нямах проблем с това. Направих няколко грешки, играх добре тактически и сервисът ми работеше отлично. Мисля, че това беше денят, в който сервисът ми се представи на най-високо ниво в хода на турнира", сподели още той.

,,След като реализирах пробив днес, той значително повиши нивото си, започна да играе много агресивно, не допускаше неточности, доста променяше траекторията в ударите си и използваше къси топки. Спасих 11 брейкбола в рамките на два гейма, което си е чиста лотария. Трябва да му отдадем заслуга и на него. В точките за пробив, които спасих, играх много добре, като предизвиках грешки от негова страна" - коментира испанецът за трудностите в полуфинала през днешния ден. 

,,Това е важен мач, в който играх срещу световния номер едно на любимата му настилка, въпреки че условията бяха повече на моя страна. В общи линии това е победа на изключително високо ниво, тъй като играх много добре през целия двубой. Винаги опитвам да бъда спокоен, но е ясно, че да бъда финалист през тази седмица, означава много. Трябва да съм на 100% готов за следващия ми мач" - завърши трикратният шампион от Акапулко в своето изявление. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал: Трудностите са зад гърба ми, играя свободно за първи път от година и половина Мартин Петков
Теми:  
atp | акапулко | данил медведев | полуфинал | пресконференция | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook