Надал за Федерер и Джокович: Нямаше да бъда този играч, ако те двамата не съществуваха

от в 11:38 на 02.12.2022
Калоян Соколов

Категорично тенис феновете може да се чувстваме изключително привилегировани, тъй като имахме възможност да се насладим на най-силната ера в историята на спорта. През последните близо две десетилетия Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал наложиха тотална доминация на корта, печелейки общо 63 титли от Големия шлем и изглеждаше сякаш никога няма да бъдат детронирани. Все пак на всички ни е известно, че времето е единственият непобедим съперник и Маестрото беше принуден да се оттегли от професионалния тенис в края на настоящия сезон, ала Джокович и Надал все още изглеждат в почти оптимална физическа форма и си поделиха 3 от 4-те "мейджър" трофея през 2022-ра година. Самият Рафа пък даде обяснение какво е помогнало на Голямата тройка да бъде на върха за толкова дълъг период от време и как присъствието на най-големите му конкуренти е било по-скоро благословия, отколкото лошо стечение на обстоятелствата:

"Има редица фактори, поради които е възможно да се състезаваме на най-високо ниво в напреднала възраст. Първата причина е свързана с напредъка на медицината и професионализацията на целия спорт, което ни позволява да се грижим по най-добрия възможен начин за телата си и да имаме до себе си специалисти, чиито знания ни позволяват да удължим максимално кариерите си.

Има обаче и друго нещо, а именно това, че Роджър, Новак и аз постоянно взаимно се бутахме напред. Никой от нас нямаше да бъде толкова силен играч, ако другите двама не съществуваха. Нито едно постижение не беше достатъчно добро, защото другите двама веднага отговаряха на предизвикателството и постоянно бяхме принудени да полагаме допълнителни усилия, за да бъдем едни гърди напред в битката помежду ни. Нашето съперничество достигна до екстремни нива в спортно-техническо и психологическо естество, а точно цялото това предизвикателство ни позволи да запазим за толкова дълго огъня вътре в нас" - признава Матадора

Източник: Eurosport

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал за Федерер и Джокович: Нямаше да бъда този играч, ако те двамата не съществуваха Калоян Соколов
Теми:  
atp | голяма тройка | интервюта | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook