Надеждите на Испания са живи: Бадоса оцеля в битка с крампите и световната номер 98

от в 12:14 на 01.01.2023
Мартин Петков

Новосъздадената отборна смесена надпревара - United Cup, се намира в разгара си и фаворитите за трофея от турнира вече започнаха своите кампании. Именно в тази графа попада и тимът на Испания, който въпреки отсъствието на световния номер едно Карлос Алкарас, в редиците си разполага с 22-кратния шампион от Шлема Рафаел Надал, към когото са насочени всички очаквания да поведе родината си в борбата за първото място. През вчерашния ден в игра наблюдавахме именно Матадора в битката на първите ракети между "Ла Фурия Роха" и Великобритания, като манакорецът макар и да поведе със сет срещу Камерън Нори, то той допусна пълен обрат и трябваше да преглътне разочароващата първа загуба от този съперник.

Впоследствие втората ракета при дамите на иберийците Нурия Париас-Диас също инкасира поражение в мача си, с което резултатът след първия ден на съревнованието беше 2:0 в полза на островитяните. С отговорността да излезе на корта в Сидни през днешния празничен ден за откриващия двубой, в който тимът на Испания се нуждаеше от задължителна победа, се нагърби Паула Бадоса, докато от другата страна на мрежата я очакваше Хариет Дарт. Сблъсъкът между първите ракети при дамите се превърна в същинско изпитание на волята, в което испанката се бореше непрестанно с крампи в областта на прасците, ала нито за миг не сведе глава и запази шансовете на страната си, триумфирайки в маратонски мач, продължил 3 часа и 4 минути - 6:7(6) 7:6(5) 6:1. По този начин "Ла Фурия Роха" намаля аванса на Великобритания до 2:1, като след броени минути на корта ще видим вторите ракети при мъжете Алберт Рамос-Виньолас и Даниел Еванс.

Още от самото начало на двубоя съотношението на силите беше при абсолютен паритет, докато в даден момент световната номер 13 не започна да допуска неточности от рутинна позиция, като двойните грешки съпътстваха всяко от подаванията ѝ и Дарт без да прави нещо особено, отвори разлика от два пробива аванс при 5:2. Въпреки неблагоприятната ситуация, в която беше изпаднала опряна до стената бившата шампионка от Индиън Уелс, то тя намери сили да не сведе главата си нито за миг и възстанови равенството - 5:5.

Впоследствие двете тенисистки си размениха по един гейм изпълнен с куп брейкболи, но се стигна до закономерен завършек на частта с тайбрек. В него драматични мигове не липсваха и макар Бадоса да изоставаше в немалки периоди от време, то тя навакса изгубеното при 5:5, но много скоро направи поредната си двойна грешка, оказала се пагубна, и световната номер 98 причисли сета към сметката си след 77 минути игра.

На старта на втората част фаворитката съумя да загърби случилото се до момента в хода на двубоя и посредством отличното пласиране на форхенда си във фаза атака проби. Британката в това време, бивайки непрестанно окуражавана от своя щаб и най-вече капитана ѝ Тим Хенман, вдигна интензитета в размените от дъното на корта, като ги направи далеч по-изтощителни физически, при което тялото на Паула видимо не издържаше. Още в четвъртия гейм на сета испанката крампира, като макар и да запази подаването си, то болката се оказа твърде голяма и тя изгуби три поредни гейма, изоставайки с 3:4 в резултата.

Въпреки това, световната номер 13 неведнъж е демонстрирала гладиаторския си дух и в даден момент започна да своебразно да се "храни" от адреналина, като на два пъти повеждаше с пробив и сервира за спечелването на частта, ала Дарт остана непоклатима и с рибрейкове поддържаше паритета, отвел ни до нов тайбрек. 13-тият гейм започна с абсолютна доминация от страна на Бадоса, която си осигури аванс от 5:0, преди неточностите от ракетата ѝ да се завърнат, като преднината ѝ беше сведена до минимум при 6:5, ала в този миг нервите на британката просто не издържаха и тя направи двойна грешка, посредством която световната номер 13 възстанови равенството в отделните сетове 2 часа и 33 минути след началото на срещата.

Темпото на игра логично спадна в откриващите моменти на решителната трета част, предвид изразходената енергия от двете тенисистки досега в сблъсъка, като всяка от тях се концентрира върху печеленето на собствените си подавания. Постепенно с течение на времето и под непрестанните указания от страна на Рафаел Надал и капитана Марк Лопес, то Бадоса загърби болката и крампите, при което все по-често превръщаше дланния си удар в точконосител, докато световната номер 98 нямаше отговор срещу комбинациите на съперничката си, а това единствено улесни задачата на испанката и тя записа на сметката си пет поредни гейма, поздравявайки се с важния успех за своята родина.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надеждите на Испания са живи: Бадоса оцеля в битка с крампите и световната номер 98 Мартин Петков
Теми:  
united cup | wta | великобритания | Испания | паула бадоса

Коментари





Следвайте ни в Facebook