Най-добрата сред най-добрите: Гарсия сломи Сабаленка и е новата шампионка на WTA Финалите!

от в 05:57 на 08.11.2022
Мартин Петков

Каролин Гарсия категорично изживява своя тенис ренесанс през настоящата година, която стартира извън първите 70 на света, но с представянето си в хода на сезона неведнъж доказа, че мястото ѝ е сред челните позиции в класацията на WTA. Французойката демонстрира уменията си на всеки един вид настилка, печелейки трофеи на клей, трева и хард, за да се достигне до пика на формата ѝ по време на американското турне, когато при серията си от 13 поредни победи световната номер 6 завоюва отличието на WTA 1000 надпреварата в Синсинати и впоследствие достигна полуфиналите на US Open.

С това си представяне шампионката на двойки от тазгодишния Ролан Гарос си резервира едно от първите места за WTA Финалите, където се събират осемте най-добри в края на сезона и си оспорват най-голямата титла в тениса след тези от Шлема. Гарсия премина груповата фаза с известни трудности, след като трябваше да играе директен мач за продължаване напред срещу Дария Касаткина, но навярно именно той я вдъхнови допълнително и окрилената французойка разгроми Мария Сакари в полуфиналите. В мача за трофея от другата страна на потока очакванията бяха да видим водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек, ала Арина Сабаленка именно срещу полякинята изигра безспорно най-добрия си мач за годината и я надигра, оформяйки финален сблъсък с Каролин Гарсия.

В спора за титлата станахме свидетели на отличителните знаци в играта на световната номер 6, която неведнъж загатна, че има един от най-добрите сервиси в WTA Тура и днес не пропусна да затвърди това впечатление, след като регистрира 11 аса и поддържаше ефективност от близо 80 процента спечелени точки на първо подаване. Точно тази лекота, с която французойката печелеше собствените си геймове, се оказа в основата на успеха ѝ и тя веднъж понесла се към победата, нямаше как да бъде спряна, за да триумфира във Форт Уърт с титлата от WTA Финалите след оспорвана битка, продължила час и 39 минути - 7:6(4) 6:4. Това се явява 11-и WTA трофей на сингъл във витрината на вече новата четвърта ракета на света.

Още от самото начало на двубоя ясно личеше, че дългите разигравания ще липсват и всяка от двете финалистки се стремеше да завършва атаките си още с втория удар след сервис. Безупречното подаване от двете страни на мрежата несъмнено впечатляваше, предвид факта че при дамите сме свикнали да наблюдаваме честа размяна на пробиви, то тук случаят беше точно обратният и сервиращите изцяло властваха на корта, за да се достигне до логичен тайбрек след нула брейкбола и 45 минути от старта на срещата. В дългия гейм световната номер 7 първа си послужи с хитрост и надигра от дъното съперничката си, осигурявайки си аванс от мини пробив, но впоследствие всеизвестните двойни грешки за играта ѝ отново излязоха на пиадестала и френската представителка без никакви колебания в представянето си обърна до 6:2 в своя полза. Гарсия пропиля два сетбола, но светкавично съумя да се реабилитира с агресивен ретур, донесъл ѝ нужното предимство в разиграването и тя от третия опит записа откриващия сет на сметката си, доближавайки се до мечтата.

В началото на втората част разочарованието видимо беше изписано лицето на беларуската, която бъркаше неистово в първите минути, докато шампионката от Синсинати продължи да клинична пред открилите ѝ се възможности и реализира ранен пробив - 2:0. Сабаленка постепенно се съвзе от състоянието, в което беше изпаднала, и макар да опитваше всячески да се бори срещу началния удар на световната номер 6, то тя в огромен брой от ситуациите трябваше да преглътне горчивината, че е в безпомощна позиция. Гарсия на практика демонстрира едно от най-добрите сервирания в хода на мач за цялата 2022-а година в WTA Тура и напълно закономерно с втората си шампионска точка узакони победата си в сблъсъка, триумфирайки с титлата в турнира на най-добрите осем за сезона, явяваща се нейна върхова в кариерата ѝ към този момент.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Най-добрата сред най-добрите: Гарсия сломи Сабаленка и е новата шампионка на WTA Финалите! Мартин Петков
Теми:  
wta | wta финали | Арина Сабаленка | каролин гарсия | форт уърт

Коментари





Следвайте ни в Facebook