Най-добрият първи сервис в тениса: Григор е над всички останали през сезона (статистика)

от в 13:51 на 12.09.2024
Елеонора Александрова

Тазгодишният сезон ще бъде запомнен, като един от най-силните в кариерата на Григор Димитров. Именно през 2024-та първата ни ракета направи своето завръщане в топ 10 (6-години по-късно), след като спечели първата си титла от 2017-та година насам, игра финал на Мастърса в Маями и достигна до два 1/4-финала в Големия шлем, а всичко това му остава сериозни шансове за класиране на ATP финалите в Торино.

Зад силната форма, която Димитров демонстрира има много причини, а една от тях е значителното подобрение в ефективността на неговия начален удар, който се превърна в основното оръжие на българина през последните месеци, след като в миналото беше един от най-непостоянните елементи в играта му и двойните грешки бяха често срещано явление за първата ни ракета.

Настоящият номер 10 е тенисистът с най-добър процент спечелени точки при вкаран първи сервис в ATP Тура за 2024-та година. До момента Димитров е спечелил впечатляващите 1841 точки от общо 2242 ил иначе казано 80.32 процента.

Той е и единственият играч спечелил над 80% от точките си на първи сервис, тъй като на второ място по този показател е Яник Синер със 79.51%, а тройката се затваря от финалистка на US Оупън Тейлър Фриц със 78.68%, а любопитното е, че олимпийският шампион Новак Джокович не фигурира в топ 10 на класацията.

Източник: Gong


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Най-добрият първи сервис в тениса: Григор е над всички останали през сезона (статистика) Елеонора Александрова
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | класации | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook