Най-добрият сред най-добрите: Джокович триумфира в Торино и изравни рекорд на Федерер!

от в 21:11 на 20.11.2022
Мирела Николова

Новак Джокович трябваше да премине през множество препятствия в хода на годината, след като бе лишен от право на участие на редица турнири заради решението си да не се ваксинира. Така той пропусна Аустрелиън Оупън и US Open, като също така загуби и лидерската си позиция в световната ранглиста, но въпреки всичките предизвикателства той успя да се прегрупира и да превъзмогне физическите проблеми в хода на настоящата седмица, за да завърши сезона, триумфирайки на Nitto ATP Finals за шести път в кариерата си.

В сблъсъка за титлата сърбинът се изправи срещу дебютанта в подобен етап на надпреварата Каспър Рууд, който изпраща най-силния си сезон, по време на който достигна до финалите на Ролан Гарос и US Open и се изкачи до втората позиция в класацията на АТР. Днес обаче балканецът не му остави шансове и преодоля съпротивата му за час и 34 минути игра, за да оформи крайното 7:5 6:3 и да стане шампион без нито един загубен двубой от петте си изиграни през седмицата. 

С днешния си триумф Джокович записа ново знаменито постижение срещу името си, изравнявайки рекорда на Роджър Федерер по брой трофеи от Мастърса на 8-те най-добри за годината. Следващи във въпросното подреждане са Иван Лендъл и Пийт Сампрас, които могат да се похвалят с по 5 титли, следвани от Илие Настасе, разполагащ с 5. Освен това Ноле се превърна в най-възрастния шампион в надпреварата, вдигайки трофея на 35 години и 4 месеца.

Бившият №1 стартира на високи обороти и достигна до два брейкбола още в дебютното подаване на противника си, но точно тогава скандинавецът пласира няколко отлични сервиса и лиши именития си съперник от възможност за материализиране на шансовете. Още в третия гейм от мача Джокович показа признаци на физически дискомфорт, които се проявяваха в проблеми с придвижването му по корта. 

Все пак това по никакъв начин не се отрази на резултата, като с течение на времето белградчанинът започна да изостря все повече ударите си и да принуждава норвежеца да се отбранява. Както Джокович, така и Рууд демонстрираше забележителна стабилност от сервис линията и по всичко изглеждаше, че краят на частта ще дойде в тайбрек.

Не това обаче бяха плановете на петкратния шампион, който при 6:5 в своя полза вдигна неимоверно нивото си и увеличи драстично динамиката в разиграванията, което в комбинация с перфектното насочване и пласиране на ударите го изведе до първи сетбол, който материализира след маратонско разиграване, в което скандинавският тенисист не издържа и предаде откриващата част.

Успешният развой на предходния сет даде сериозна доза мотивация на 21-кратния шампион от Шлема, който продължи да увеличава интензитета в играта си. С всеки следващ удар той изтласкваше съперника си все по-далеч зад основната линия и поемаше инициативата в размените, създавайки си удобни позиции за завършване на точката с уинър.

Съвсем скоро сърбинът контролираше по-голямата част от разиграванията и напълно резонно получи преимущество от пробив в третия гейм, след което без никакви затруднения разви преднината си до 4:1. Оттам насетне балканецът запази изключително високото си ниво на игра и не остави никакви шансове на съперника си дори да помисли за осъществяване на обрат, като не след дълго можеше да вдигне триумфално ръце!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Най-добрият сред най-добрите: Джокович триумфира в Торино и изравни рекорд на Федерер! Мирела Николова
Теми:  
atp | nitto atp finals turin | каспър рууд | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook