Най-добрият сред най-добрите: Джокович триумфира в Торино и изравни рекорд на Федерер!

от в 21:11 на 20.11.2022
Мирела Николова

Новак Джокович трябваше да премине през множество препятствия в хода на годината, след като бе лишен от право на участие на редица турнири заради решението си да не се ваксинира. Така той пропусна Аустрелиън Оупън и US Open, като също така загуби и лидерската си позиция в световната ранглиста, но въпреки всичките предизвикателства той успя да се прегрупира и да превъзмогне физическите проблеми в хода на настоящата седмица, за да завърши сезона, триумфирайки на Nitto ATP Finals за шести път в кариерата си.

В сблъсъка за титлата сърбинът се изправи срещу дебютанта в подобен етап на надпреварата Каспър Рууд, който изпраща най-силния си сезон, по време на който достигна до финалите на Ролан Гарос и US Open и се изкачи до втората позиция в класацията на АТР. Днес обаче балканецът не му остави шансове и преодоля съпротивата му за час и 34 минути игра, за да оформи крайното 7:5 6:3 и да стане шампион без нито един загубен двубой от петте си изиграни през седмицата. 

С днешния си триумф Джокович записа ново знаменито постижение срещу името си, изравнявайки рекорда на Роджър Федерер по брой трофеи от Мастърса на 8-те най-добри за годината. Следващи във въпросното подреждане са Иван Лендъл и Пийт Сампрас, които могат да се похвалят с по 5 титли, следвани от Илие Настасе, разполагащ с 5. Освен това Ноле се превърна в най-възрастния шампион в надпреварата, вдигайки трофея на 35 години и 4 месеца.

Бившият №1 стартира на високи обороти и достигна до два брейкбола още в дебютното подаване на противника си, но точно тогава скандинавецът пласира няколко отлични сервиса и лиши именития си съперник от възможност за материализиране на шансовете. Още в третия гейм от мача Джокович показа признаци на физически дискомфорт, които се проявяваха в проблеми с придвижването му по корта. 

Все пак това по никакъв начин не се отрази на резултата, като с течение на времето белградчанинът започна да изостря все повече ударите си и да принуждава норвежеца да се отбранява. Както Джокович, така и Рууд демонстрираше забележителна стабилност от сервис линията и по всичко изглеждаше, че краят на частта ще дойде в тайбрек.

Не това обаче бяха плановете на петкратния шампион, който при 6:5 в своя полза вдигна неимоверно нивото си и увеличи драстично динамиката в разиграванията, което в комбинация с перфектното насочване и пласиране на ударите го изведе до първи сетбол, който материализира след маратонско разиграване, в което скандинавският тенисист не издържа и предаде откриващата част.

Успешният развой на предходния сет даде сериозна доза мотивация на 21-кратния шампион от Шлема, който продължи да увеличава интензитета в играта си. С всеки следващ удар той изтласкваше съперника си все по-далеч зад основната линия и поемаше инициативата в размените, създавайки си удобни позиции за завършване на точката с уинър.

Съвсем скоро сърбинът контролираше по-голямата част от разиграванията и напълно резонно получи преимущество от пробив в третия гейм, след което без никакви затруднения разви преднината си до 4:1. Оттам насетне балканецът запази изключително високото си ниво на игра и не остави никакви шансове на съперника си дори да помисли за осъществяване на обрат, като не след дълго можеше да вдигне триумфално ръце!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Най-добрият сред най-добрите: Джокович триумфира в Торино и изравни рекорд на Федерер! Мирела Николова
Теми:  
atp | nitto atp finals turin | каспър рууд | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook