Най-големият финал в кариерата на Томова е факт: Ще спори за трофея в Будапеща!

от в 21:11 на 23.09.2022
Мартин Петков

Участието на Виктория Томова през тази седмица на WTA 125 надпреварата в Будапеща започна повече от обещаващо за родната първа ракета, която постигна редица знакови успехи, сред които два над по-високоранкирани от себе си състезателки, за да се класира за полуфиналната фаза. Българката, която преди броени дни се сбогува с мястото си сред първите сто на света, изигра пореден бляскав двубой в унгарската столица, за да надделее над Осеан Доден след обрат и отказване поради контузия на французойката - 4:6 6:3 4:1. По този начин софиянката, пристигнала в Будапеща като 109-ата в класацията на WTA, се класира за най-големия финал в своята кариера, където ще спори за титлата срещу квалификантката и намираща се в серия от 11 поредни победи Тамара Корпач, но това не е всичко за Вики, която от понеделник се завръща в световния топ 100 и ще запише рекорден ранкинг в подреждането.

Началото на сблъсъка далеч не се разви по мечтания начин за нашенката, която допусна да изгуби още откриващото си подаване, но светкавично се реабилитира, след като с рибрейк възстанови позицията си на корта. Постепенно срещата се завърза и всяка от двете демонстрира потенциала си на ретур, но Томова първа съумя да си осигури три шанса за пробив, които обаче неистово пропиля и под ефекта на разочарованието предаде сервиса, с което и дебютния за мача сет.

Във втората част слабите мигове за Вики не намериха своя край и тя беше близо до това да изгуби началния си удар отново, ала отрази брейкбол и видимо покачи тонуса в представянето си. Първата ни ракета си спечели сериозни позитиви със спечелването на важните точки и реализира пробив, за да излезе напред в резултата, който отлично бранеше на начален удар и доведе развоя на събитията в срещата до заключителната им фаза, печелейки втория сет.

В решителната трета част Вики несъмнено доминираше на корта и трупаше пункт след пункт на сметката си, с което оползтвори възможността си за брейк още на старта за 2:0. С всяка следваща точка се забелязваше известно физическо неразположение при Доден, която се затрудняваше дори с това да сервира, и Томова безпроблемно удвои преднината си, докато французойката взе решение да се откаже, изпращайки софиянката на финала в Будапеща.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Най-големият финал в кариерата на Томова е факт: Ще спори за трофея в Будапеща! Мартин Петков
Теми:  
wta | будапеща | виктория томова | осеан доден

Коментари





Следвайте ни в Facebook