Най-големият тенис турнир у нас за 2024-та: 6 българи в основната схема на Izida Cup (жребий)

от в 00:03 на 20.08.2024
Калоян Соколов

За съжаление, през тази година има голяма вероятност за пръв път от 2016-та насам, България да не е домакин на ATP турнир и Sofia Open по-скоро няма да бъде част от календара на ATP, но все пак има хубави новини свързани с провеждането на тенис турнири у нас, а именно, че нашата страна ще приеме състезание от сериите "Чаланджър" за пръв път от 15 години насам.

Надпреварата стартира вчера на червените кортове на тенис клуб "Изида" в Добрич, а най-радващото, е че от 9-ти септември ще има още едно състезание от категорията ATP Challenger 50 на същите кортове. Това се явява отличен шанс за нашите млади таланти, които ни зарадваха с отлично представяне на фючърса в София през изминалите дни, а българските победи продължиха с пълна сила и на по-високото ниво.

Александър Донски и Николай Неделчев преминаха успешно пресявките на турнира и така си заработиха по 3 точки за световната ранглиста. Донски надви австриеца Давид Пихлер (световен номер 566), който се намира с над 300 места над него в световната ранглиста, а вчера се справи и с грузинеца Зура Ткемалдзе (световен номер 730).

21-годишният Неделчев (световен номер 980) пък записа безспорно двете си най-големи победи в кариерата, преодолявайки последователно румънеца Себастиан Гима (световен номер 600) и германеца Лука Виндеман (световен номер 615), с което Николай се класира за пръв път в основната схема на състезание от подобна категория.

По този начин България ще бъде представена в същинската надпревара от Димитър Кузманов, Пьотр Нестеров, Янаки Милев, Николай Неделчев и Александър Донски. Антъни Генов също беше част от тази група, но по-рано днес пропусна мачбол срещу тунизиеца Моез Ечарги и не можа да се поздрави с дебютен успех на това ниво.

Жребият не беше от най-леките за нашите момчета, след като отреди Нестеров да срещне шестия поставен Чезар Крету, a Милев ще премери сили с испанеца Никола Санчес Изкердо, който до нетдавна беше член на световния топ 250 и през последната година е завоювал цели 5 титли на ниво M 25.

Донски пък ще излезе срещу Якопо Беретини (брат на Матео Беретини), който през миналата седмица достигна до финала в Болцано и по-рано през сезона беше финалист на Чаланджъра във Франкавила. 

За Кузманов и Неделчев нещата изглеждат далеч по-добре, тъй като те ще се изправят срещу двама тенисисти извън топ 400, а именно Роберт Щромбахс от Латвия и Валерио Абоян от Аржентина.

Пълен жребий за основната схема на Чаланджъра в Добрич:


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Най-големият тенис турнир у нас за 2024-та: 6 българи в основната схема на Izida Cup (жребий) Калоян Соколов
Теми:  
александър донски | антъни генов | бгтенис | димитър кузманов | добрич | николай неделчев | пьотр нестеров | Чаланджър | янаки милев

Коментари





Следвайте ни в Facebook