Най-голямата изненада на РГ е факт: Фаворитът Доминик Тийм е аут!

от в 19:00 на 30.05.2021
Тея Кръстева

Първата голяма изненада на тазгодишния Roland Garros е вече факт: световният номер 4 и двукратен финалист на Откритото първенство на Франция - Доминик Тийм, допусна фамозен обрат с 4:6 5:7 6:3 6:4 6:4 от испанеца Пабло Андухар. Това е първо поражение в кариерата на австриеца още на старта на Шлема на червените кортове. Австриецът демонстрира сериозен спад в играта си от края на миналата година, след като вдигна първия си трофей от Мейджър надпревари - този на US Open. Днес Тийм показа колеблива игра, а неговият съперник заслужено се класира за втори кръг, където очаква квалификант или Раду Албот.

Откриващият сет започна с ранен пробив в сметката на Тийм, което го изведе до комфортното 0:2. Австриецът рядко показваше колебания в играта си, само че Андухар бе безкрайно мотивиран и отказваше да преклони глава пред Принца на клея. При 1:3, когато испанецът бе застанал зад основната линия, двамата тенисисти се впуснаха в маратонски гейм, в който световният номер 68 извърши истински подвиг, отразявайки цели 6 точки за инкасиране на втори пробив. След повече от 10 минути игра Пабло Андухар съумя да измъкне подаването си, само че все още изоставаше с брейк пасив, а световният номер 4 не срещна по-нататъшни трудности, за да затвори първата част след 4:6.

В началото на втората част Тийм демонстрира спад в играта си, като изявите му на сервис не бяха особено красноречиви. Неубедителен обаче бе и испанецът, като двамата спортисти си размениха по един пробив. По-сериозният удар в частта бе нанизан от австриеца, за да поведе с 3:5, а след това и евентуално да се добере до сет пойнт на свой сервис. 35-годишният му опонент отказваше да се предаде и възползвайки се от колебанията в играта на Доминик, възстанови паритета за 5:5. Австриецът бързо се отърси от пропиления аванс и след мигновен брейк вече се бе доближил само на сет разстояние от крайната победа - 5:7.

Оттам нататък двубоят се превърна в истински кошмар за двукратния финалист на Откритото първенство на Франция. Пабло Андухар се оказа коварен съперник, решил да вгорчи максимално представянето на Принца на клея на Ролан Гарос. Третата част започна равностойно, като австриецът имаше своите шансове да поведе с пробив аванс, само че някои леки неточности от неговата ракета не позволиха това да се случи. От друга страна, Андухар бе преглътнал разочарованието от загубените 2 сета и се бе заредил с нови сили. Испанецът успя да пробие за 5:3 и вече можеше да сервира за вкарване на сблъсъка в четвърта част. Въпреки че Тийм наново се добра до брейк пойнт, интригата в сета не бе напълно възвърната - 6:3.

Четвъртият сет стартира повече от трагично за Доминик Тийм, който въпреки трудностите бе близо до това да реализира невероятен обрат и да открадне частта, само че вдъхновената игра от страна на неговия опонент не позволи това да се случи. Още на старта пред световния номер 4 се откриха 2 поредни възможности за пробив, само че австриецът не успя да ги материализира. Смущението в играта на шампиона на US Open 2020 даваше все повече своето отражение на корта, като Тийм инкасира два последователни брейка - 4:1. Тогава австриецът даде лъч надежда на всички свои почитатели, връщайки единия пробив, а когато Андухар сервираше за спечелване на частта при 5:4, австрийският тенисист отрази сет пойнт и дори се добра до точка за 5:5, само че непредизвиканите грешки от ракетата му летяха със страшна скорост и развръзката на срещата бе запратена в пети решаващ сет.

Разрухата в играта на световния номер 4 се пренесе с пълна сила и в началото на заключителната част, когато австриецът инкасира ранен брейк за 1:0. Испанецът бе на крачка от това да затвърди аванса си, повеждайки с 40:15 на свой сервис, само че тогава Доминик Тийм показа класата си, за да възвърне паритета за 1:1, а непосредствено след това и да се добере до точка за още един пробив, само че Андухар съумя да излезе от трудната ситуация - 2:1. Изглежда, психиката на Тийм бе разклатена до краен предел, тъй като той отново изпусна инициативата и вече изоставаше с 4:2. Оттам нататък испанецът просто не допускаше спадове в играта си, докато Тийм се чувстваше напълно изгубен на корта. По този начин след 4 часа и 28 минути Принца на клея преклони глава за пръв път в своята кариера в първи кръг на кортовете на Roland Garros.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Най-голямата изненада на РГ е факт: Фаворитът Доминик Тийм е аут! Тея Кръстева
Теми:  
доминик тийм

Коментари





Следвайте ни в Facebook