Най-интересното от сезон 2023: Тенис годината през погледа на Tennis.bg

от в 14:14 на 17.12.2023
Павел Стоев

Вече наближава края на годината, сезоните на WTA и ATP приключиха преди месец и е време за равносметка. Каква година беше само! На и извън корта. Видяхме множество счупени рекорди (здравей, Новак Джокович!), дебютни победи на турнирите от Големия шлем и нови звезди, които "циментираха" мястото си на върха на играта. Със сигурност 2023г. ще бъде запомнена! 

Но в сезон, препълнен със страхотни моменти и постижения, кои от тях могат да бъдат окачествени като най-запомнящите се? Кои играчи показаха най-доброто? Кои бяха най-добрите мачове за сезона? Ще отговорим на тези въпроси в нашия списък с награди за 2023г.

 

Най-добрият играч при мъжете: Новак Джокович 

Световният номер 1 - Новак Джокович

Просто няма кой друг да е победителят в тази категория! Вече на 36г., Джокович е с няколко години по-възрастен от основните си конкуренти в Тура. Сърбинът стигна финалите и на четирите турнира от Големия шлем, печелейки всички освен Уимбълдън, а също така завърши годината с още един трофей от Финалите на ATP. Общо той спечели 7 титли и по този начин си върна първото място в световната ранглиста. С победата си на Us Open, световният номер едно изравни рекорда на Маргарет Корт за най-много титли от Големия Шлем на сингъл, като вече и двамата имат 24.

След загубата му от Алкарас на "свещената трева" в Лондон много хора се чудеха дали това не е повратният момент, в който сърбинът ще изпусне превъзходството си в света на тениса. Джокович обаче доказа противното, като след това не загуби нито един мач в продължение на 5 месеца. Той продължи да чупи още рекорди, завърши годината като номер 1 за осми път, спечели мастърса в Париж, с което завоюва 40-тата си мастърс титла и накрая на годината подобри постижението на Роджър Федерер по трофеи от финалите на ATP, където сърбинът вече има 7. 

 

Най-добрата при жените: Ига Швьонтек 

Тенисистката на годината -Ига Швьонтек

В навечерието на Финалите на WTA може би Арина Сабаленка имаше преимущество в тази категория, но на финалния турнир Ига си заслужи тази награда. В Канкун, в компанията на най-добрите състезателки, Швьонтек бе непобедима. Тя не загуби нито един сет, като даде на противничките си общо 20 гейма във всичките й 5 мача. 

Тя "върза геврек" на две от победителките от Големия шлем - Коко Гоуф (Us Open) и Маркета Вондроушова (Уимбълдън), а същото направи и на финала срещу Джесика Пегула. След победата й в турнира, първа титла за нея от финали, полякинята си върна първото място в световната ранглиста след 8-седмично отсъствие от върха. 

В очите на много хора Швьонтек имаше слаба година след двете й титли от Шлема през 2022г., а Сабаленка без съмнение направи най-добрия сезон в кариерата си. Но въпреки това, полякинята пак завърши с най-доброто резюме за 2023г. Тя спечели върховата бройка от 6 титли от WTA, като в това число влиза третата й титла от Ролан Гарос, а нейните 68 победи са повече от всяка една друга тенисистка. 22-годишната състезателка игра най-много финали през сезона, като спечели и най-много пари от наградни фондове. Тя вече за втора година подред посреща коледните празници под номер едно и въпреки че много от жените успяха да намерят начин да я победят, Швьонтек си остава най-добрата в женския тенис. 

 

Пробив на годината: Бен Шелтън 

Младата надежда на американския тенис - Бен Шелтън

Още в първия си цял сезон в Тура, Шелтън направи запомняща се година. Той стигна четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия в едва второто си участие на турнир от Големия шлем и по този начин се изстреля нагоре в световната ранглиста. Той не можа да повтори успеха си на следващите "мейджъри", но се върна на пътя в Ню Йорк. Там 21-годишният американец очарова света с мощния си сервиз и младежкия си ентусиазъм и стигна полуфиналите на Us Open, където отстъпи пред величието на Джокович. След това той спечели първата си титла от Тура в Токио и достигна до 15-то място в ранглистата, което е върховото му класиране за момента. 

Завръщане на годината: Елина Свитолина 

Има завръщания и завръщания, но това, което направи Свитолина тази година попада в друга категория. След като пропусна над година поради майчинство, 29-годишната украинка се завърна в Тура през април - по-малко от 6 месеца след като роди дъщеричката си Скай. Но тя не загуби никакво време, за да върне най-добрата си форма. Младата майка спечели титлата в Страсбург през май, след това стигна четвъртфиналите на Ролан Гарос и полуфиналите на Уимбълдън - изравнявайки най-доброто си постижение в Големия шлем. 

Въпреки че сезонът й на твърди кортове не бе толкова плодовит, Свитолина достигна до 24-тото място в световната ранглиста, като в крайна сметка завърши годината под номер 25. Нелошо класиране за някой, който е започнал сезона на 1344-то място. 

 

Най-добър мач: Джокович срещу Алкарас (Синсинати) 

Със сигурност в тази категория борбата е между два мача на Джокович и Алкарас. 

Финалът на Уимбълдън не изглеждаше като мач, който ще се превърне в класика след като Джокович спечели първия сет с 6:1. Но след това събитията на корта се промениха. Това бе мач, който притежаваше всичко. Дори Матс Виландер каза, че това е било съревнование, което ще запомни за цял живот: "Те доближиха тениса още една стъпка до перфектната му форма". 

Само месец по-късно двамата гладиатори отново достигнаха същите висини, но този път в Синсинати. Най-дългият финал в три сета в историята на Тура (3 часа и 49 минути), в него видяхме как в началото Джокович страдаше от горещината, но след това се върна от сет и пробив пасив, за да спечели с резултат 5:7, 7:6(7), 7:6(4). 

"Това бе един от най-трудните и емоционални мачове, в които съм участвал" - коментира сърбинът след това. 

Така че победата в тази категория отива при битката в Синсинати. 

 

Най-добро сбогуване: Джон Иснър 

 Емоционалното сбогуване на Джон Иснър

Той дълго време бе лицето на американския тенис. Рекордьорът по асове в историята на Тура, Джон Иснър, реши да прекрати кариерата си след Us Open. А турнирът направи така, че американецът да усети любовта на феновете с церемония след победата му в първия кръг. 

17-годишната кариера на Иснър достигна своя край след оспорвана загуба във втория кръг от друг американец - Майкъл Мох с 3:6, 4:6, 7:6(3), 6:4, 7:6(7). Мачът, който продължи близо 4 часа, събра огромна публика на "Grandstand", която изпрати своя любимец на крака. 

"Това е причината да работя толкова усърдно по време на цялата си кариера, за да играя в подобна атмосфера", коментира Иснър по време на финалната пресконференция, изпълнена със сълзи. "Не мога да спечеля всички мачове, както стана и днес. Но да играя пред такава публика и да получа подкрепата, която ми дадохте, това е наистина нещо специално". 

 

Най-добър тандем: Барбара Крейчикова и Катерина Синякова 

 Най-добрият тандем за 2023г.

Със сигурност има аргументи и за други тандеми в тази категория, най-вече за победителите на Us Open и Финалите на ATP Раджийв Рам и Джо Салисбъри, но просто тук трябваше да изберем Крейчикова и Синякова,главно поради това какво са постигнали по време на дългогодишното им партньорство. Дуото спечели Откритото първенство на Австралия през януари, като това беше тяхната осма титла от Големия шлем, а по-късно те спечелиха и титлите в Индиан Уелс и Сан Диего. 

Миналият месец тандемът обяви, че двете тенисистки ще разделят пътищата си през следващата година, така че нямаше как да не наградим най-успешната дамска двойка в последните години. 

 

Най-очаквано събитие през 2024г.: завръщането на Рафаел Надал 

Рафаел Надал

Той се завърна. Испанецът ще направи така дългоочакваното си завръщане в Австралия в началото на следващата година. Носителят на 22 титли от Големия шлем не е играл от миналогодишния мейджър турнир в Мелбърн заради контузия в бедрото и последвалата операция. Матадорът след това работи здраво, за да подпечата завръщането си през годината, която най-вероятно ще бъде неговата последна в Тура. Въпреки че е неясно какво да очакваме от Надал, ако има едно нещо, което със сигурност можем да знаем, то това е, че той ще остави сърцето си на корта във всеки един мач. 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Най-интересното от сезон 2023: Тенис годината през погледа на Tennis.bg Павел Стоев
Теми:  
wta финали | атр финали | бен шелтън | голям шлем | джон иснър | елина свитолина | ига швьонтек | карлос алкарас | матс виландер | новак джокович | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook