Най-младият 1/16-финалист на Шлем от 33 години: Запомнете името на Якуб Меншик!

от в 08:03 на 31.08.2023
Калоян Соколов

17-годишният Якуб Меншик е голямата сензация на тазгодишния US Open. Квалификантът дори нямаше изигран мач на ниво ATP до началото на надпреварата и само допреди няколко месеца губеше мачове в първия етап на състезания от сериите "Фючърс", но оттогава не спира да прогресира и тази нощ записа своята пета поредна победа в Ню Йорк, отстранявайки друг квалификант, а именно Титан Дроге - 3:6 6:2 7:6(1) 6:3.

Любопитното е, че Дроге също нямаше нито един записа мач в ATP Тура преди US Open, но се превърна в голямата история на откриващия кръг, след като повали Лоренцо Музети. Всъщност Меншик и Дроге се бяха срещали на ниво Фючърс и Чаланджър през последната година, разменяйки си по един успех, но и двамата показват качества да пренесат съперничеството си на най-голямата сцена.

Победата пък превръща Меншик в най-младия участник в третия кръг на "мейджър" турнир от 1990-та година насам, когато Фабрис Санторо постига това на същата възраст, а в следващия кръг чехът ще има възможност да види колко точно далеч е от най-добрите в света, защото ще се изправи срещу местния любимец Тейлър Фриц.

Дроге влезе по-добре в срещата, което се дължеше на обстоятелството, че пласираше 70 процента вкаран първи сервис в съперниковото поле, докато Меншик не можеше да достигне и до 50. Това позволяваше на французина да печели много повече лесни точки спрямо своя съперник и логичното се случи, тъй като 17-годишният играч предаде своето подаване в осмия гейм и впоследствие по-високоранкираният играч безпроблемно затвори сета на собствен начален удар.

Mладокът започна да сервира много по-уверено във втората част и напрежението изведнъж се прехвърли от другата страна на мрежата, защото видимо Меншик стоеше по-добре на корта и определяше хода на разиграванията. Дроге пък очевидно не беше готов за подема в действията на чеха и загуби 4 поредни гейма, като съвсем скоро имахме равенство в общия резултат.

Третият сет не предложи нито един пробив, въпреки че тийнейджърът продължаваше да е далеч по-агресивно настроен от двамата и всички точки зависеха от него. За щастие на французина, то Меншик допускаше не малко грешки в опитите си за пласиране на уинъри и точно това го спаси в 12-ия гейм, когато 17-годишният тенисист разполагаше с два сетбола. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където чехът буквално летеше по корта и заслужено поведе с 2:1 в отделните части.

Меншик изглеждаше много по-свеж от своя опонент на старта на четвъртия сет и не спираше да го движи от ъгъл в ъгъл, а Дроге капитулира изцяло, допускайки цели два брейка и така мечтаната седмица на световния номер 206 все още продължава с пълна сила!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Най-младият 1/16-финалист на Шлем от 33 години: Запомнете името на Якуб Меншик! Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open | Обзори | титан дроге | якуб меншик

Коментари





Следвайте ни в Facebook