Най-младият представител на топ 100 осъществи обрат над Вавринка и си осигури мач с Джокович

от в 18:47 на 17.04.2023
Калоян Соколов

Лука Ван Аш изглежда като човекът, който е готов да сложи край на кризата във френския мъжки тенис. 18-годишният състезател завоюва 2 поредни Чаланджър титли през миналия месец и по този начин проби в топ 100 на света, измествайки Карлос Алкарас от позицията на най-млад играч в тази част от ранглистата. Ван Аш обаче можеше досега да се похвали само с една победа на ниво ATP и то срещу ветерана Педро Соуса, който е извън първите 400 на света. 

Днес пък съмненията дали младокът е готов за най-високото ниво в спорта категорично отпаднаха, след като той срази самия Стан Вавринка на старта в Баня Лука и си осигури сблъсък със световния номер едно Новак Джокович във втория кръг на състезанието. Трикратният шампион от Шлема имаше аванс от сет и дори разполагаше с три поредни скрити мачбола във втората част, но тийнейджърът показа нерви от стомана и заслужи най-престижния триумф към момента в кариерата си - 1:6 7:6(4) 6:4.

Началото изобщо не предвещаваше подобна развръзка, защото Вавринка беше абсолютно неудържим и неговите мощни отигравания водеха до огромно количество уинъри от ракетата му. Французинът видимо имаше сериозни проблеми да поддържа темпото на именития си опонент и логично Стан се откъсна напред с 5:0, а по-нискоранкираният играч единствено съумя да запише почетен гейм на сметката си.

Втората част също се развиваше с отчетливо игрово предимство на бившия номер три, който имаше редица шансове да отмъкне подаването на своя съперник, само че Ван Аш се беше отърсил от първоначалния шок и вече разиграваше напълно равностойно с фаворита, което му позволяваше да не изостава в резултата. Голямата драма се разигра при 5:5 гейма, когато швейцарецът пропиля три поредни брейкбола и се размина с възможността да сервира за спечелването на сблъсъка. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където 38-годишният тенисист просто не приличаше на себе си и направи множество непредизвикани грешки, предавайки почти собственоръчно сета в ръцете на младока.

Вавринка изглеждаше твърдо решен бързо отново да установи контрол над срещата и веднага си осигури преднина от 3:1 в решителната част. Изведнъж обаче ветеранът започна да показва все по-явни признаци на умора, а това даде кураж на Ван Аш да заиграе по-агресивно и оттам насетне тийнейджърът отпусна само още един гейм на своя опонент, като по този начин доведе мача до успешен за себе си завършек.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Най-младият представител на топ 100 осъществи обрат над Вавринка и си осигури мач с Джокович Калоян Соколов
Теми:  
atp | баня лука | лука ван аш | новак джоквич | Обзори | Стан Вавринка

Коментари





Следвайте ни в Facebook