Най-нискоранкираният ATP шампион в историята: Чилич ознаменува мечтаното си завръщане с титла!

от в 16:43 на 24.09.2024
Елеонора Александрова

Марин Чилич е шампион на ATP 250 турнира в Ханджоу и така грабна своята 21-ва ATP титла! Неостаряващият хърватин победи шестия поставен в схемата, Жижен Жанг, със 7:6(5) 7:6(5) за 1 час и 53 минути игрово време. По този начин ветеранът ознаменува своето мечтано завръщане на най-високото ниво, след като премина през две операции на коляното и от 2 години насам не беше печелил мач в Тура.

По този начин, почти 36-годишният ветеран става най-нискоранкираният шампион в историята на ATP, след като започна участието си в китайския град, под номер 777 в световната ранглиста, а от следващата седмица той ще е 212-ти в света.

Началото не изглеждаше обещаващо за бившия номер3, тъй като представителят на домакините имаше два брейкбола още в първия гейм. Силният сервис на Чилич обаче му беше от помощ в най-подходящия момент и така успя да задържи подаването си.

Последваха бързи геймове, които сервиращите успешно задържаха и така се стигна до тайбрек. Дългият гейм бе равностоен, като почти до самия край двамата финалисти вървяха точка за точка, но при 5:5, Чилич съумя да поеме инициативата и спечелвайки следващите две точки съумя да поведе в сетовете.

Бившият шампион от US Open продължаваше да лети по корта и още в първия гейм на втората част имаше възможността да си осигури преднина от пробив. Неточностите му в този момент, както и солидното представяне на Жанг обаче не позволиха това да се случи.

Началният удар продължаваше да бъде основно оръжие за финалистите и до пробив така и не се стигна, което доведе до втори пореден тайбрек.

Дългият гейм започна по план за ветерана, който се откъсна с минипробив, ала представителят на домакините не само съумя да изравни резултата, но и да обърне резултата в своя полза, повеждайки с 5:4.

Въпреки натиска от страна на азиатеца, Чилич пиказа, че не е готов да отстъпи и спечелвайки три поредни точки, се поздрави със своята първа титла от 2021-ва насам!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Най-нискоранкираният ATP шампион в историята: Чилич ознаменува мечтаното си завръщане с титла! Елеонора Александрова
Теми:  
atp | жижен жанг | марин чилич | Обзори | ханджоу

Коментари





Следвайте ни в Facebook