Най-популярните ритуали на тенисистите

от в 13:43 на 25.11.2016
Георги Христов

В спорта напрежението е огромно и е необходима силна психика. Всеки спортист намира начин да се справя в напечените моменти, като си патентова собствени ритуали преди, по време и след състезание. Вижте най-интересните фирмени жестове на елитните тенисисти.

Новак Джокович
Победният ритуал на Новак Джокович е донякъде странен - изтласква нещо от гърдите си към публиката, последвано от въздушна целувка. Ясно е, че сърбинът се обръща към феновете си, но не е ясно с какво: навярно със сърцето си, но остава впечатление, че е с гърдите. Реакцията в социалните мрежи варира от недоумение до раздразнение. В края на краищата един от почитателите на Джокович хвърли светлина: "Накрая разбрах кое му е странното на Ноле - той просто раздава частица от себе си в този триумфален ритуал".

Стан Вавринка
Жестът на Вавринка "Всичко е в главата" става знаков при победата му на US Open, но се появява в неговия репертоар доста по-рано - на Australian Open 2014, където печели първия си Голям шлем. "Всичко започна в Мелбърн, когато на четвъртфинала надиграх Новак - разкрива той. - Именно тогава започнах да изисквам повече от себе си. Разбрах, че за да имам шанс за победа над топ играч, трябва ментално да съм готов за това".

Анди Мъри
За пръв път Мъри отпразнува победата си в мач с устремени към небето показалци на Уимбълдън 2012, но отказа да обясни жеста. Впоследствие всеки ден започнаха да му задават този въпрос, но той разкри само, че знакът е разбираем за неговия екип. Няколко седмици по-късно шотландецът спечели първия си Шлем, както и куп важни победи, следвайки този тайнствен ритуал.

Михаил Южни
Армейското приветствие на руския ветеран Михаил Южни е описано дори в неговия профил на сайта на ATP: "След важни победи той поставя ракетата върху главата си с лявата ръка и отдава чест с дясната".

Лейтън Хюит
Специфичният фирмен жест на Лейтън Хюит представлява събрана длан, насочена към лицето. Този номер стана толкова важен за Лейтън, че през 2010 г. тенисистът се опита да го патентова като запазена марка. Уви, нямаше късмет.

Жо-Вилфред Цонга
Французинът Жо-Вилфред Цонга е вече на 31 г., но по един необясним начин е все така по детски лъчезарен и непосредствен. Ту ще се боксира в чест на спечелен мач, ту ще изобрази буквата "т" във френския надпис "Ролан, аз те обичам" на парижкия клей. Основният победен ритуал на французина обаче си остава, естествено, неговият въртелив полет над корта, който започва с няколко танцови стъпки и завършва с юмрук във въздуха.

Рафаел Надал
Репертоарът от ритуали на мачовете на Рафаел Надал е обширен и добре известен. Преди всяка точка например той намества гащите си отпред и отзад и докосва раменете, ушите и носа си в специален порядък. Винаги подрежда внимателно бутилките в определена линия, успоредна на задната на корта в полето, което защитава.

7 дни спорт


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Най-популярните ритуали на тенисистите Георги Христов
Теми:  
анди мъри | жо-вилфред цонга | лейтън хюит | михаил южни | новак джокович | рафаел надал | Стан Вавринка

Коментари





Следвайте ни в Facebook