Най-великият в историята: Джокович надви Алкарас в зрелището на сезона и е олимпийски шампион!

от в 15:23 на 04.08.2024
Калоян Соколов

Новак Джокович най-после стигна до своя бленуван олимпийски златен медал и вече можем смело да заявим, че е спечелил абсолютно всичко в тениса. Мечтаното отличие дойде по най-сладкия възможен начин, а именно с взет реванш срещу новата голяма звезда на световния тенис - Карлос Алкарас. Джокович взе реванш за тежкото поражение, което Алкарас му нанесе на финала на Уимбълдън и показа, че и на 37-годишна възраст няма по-добър от него, когато се намира в топ форма.

Самият финал ни предложи един от най-големите тенис спектакли за годината, в който двамата ни показаха най-доброто от света на тениса и можехме да видим купища звездни разигравания. В крайна смета сърбинът се оказа малко по-решителен в най-важните моменти и се наложи с финалното 7:6(3) 7:6(2) за 2 часа и 52 минути игрово време, като по този начин оформи своя "Златен шлем" (триумф на всички 4 "мейджър" надпревари титли и олимпийски златен медал).

Джокович влезе пределно мотивиран в срещата и поведе скоропостижно с 40:0. Последваха две светкавични атаки от младока, но все пак сърбинът не допусна изненада и взе откриващото си подаване. Впоследствие "Джокера" продължи да бъде изключително солиден в размените от дъното на корта и дори се сдоби с брейкбол, но Алкарас го отрази с вълшебна къса топка и изравни за 1:1.

24-кратният "мейджър" носител бързо върна напрежението от другата страна на мрежата и вкара серия от смразяващи ретури в корта, за да си осигури 3 поредни точки за пробив в 4-ия гейм. Тогава световният номер три отговори с бомбастични уинъри, при които Джокович нямаше никакъв шанс за реакция и испанецът издържа първия сериозен тест пред себе си.

Това доведе до сериозен импулс в действията на 21-годишния играч, който достигаше с лекота до прекаленото много къси топки на своя съперник и го наказваше неизменно. Напрежението се стовари с пълна сила върху балканеца при 30:40, само че той предприе смелото действие да прибегне до прийома сервис-воле и този ход даде резултат, тъй като по-опитният тенисист се измъкна от тежкото положение и поведе с 3:2.

Следващият много драматичен момент дойде при 4:4, когато сърбинът беше поел иницативата в разиграванията, ала Карлитос измъкваше феноменални топки и матираше своя опонент с фамозни минаващи удари. Топ поставеният обаче продължаваше да изглежда имунизиран към напрежението и отрази цели 4 брейкбола, за да измъкне поредния маратонски гейм в мача.

Играта продължи равностойно до 6:5 в полза на 37-годишния тенисист, като той можеше да приключи нещата още преди тайбрека, но Алкарас го остави на място с форхенд уинър по диагонала и всичко щеше да се реши след дълъг 13-ти гейм.

Там нещата вървяха точка за точка до 3:3, а в този момент Джокович реши да натисне спусъка, осъществявайки невероятен ретур уинър и оттам насетне не загуби нито разиграване повече в първата част, затваряйки този епичен 94-минутен сет с безупречно стоп воле.

"Джокера" стоеше далеч по-добре на корта от своя опонент в началните минути на втората част и просто не можеше да сбърка топка. Сърбинът не загуби нито точка в първите си две подавания, докато ибериецът прекаляваше в опитите си да бъде максимално агресивен и тези грешки можеха да му костват целия мач, тъй като той беше изправен пред брейкбол в третия гейм.

Младокът обаче отново не се поколеба да действа смело и да отложи направата на дебютния пробив в двубоя. Лошите новини за Карлитос бяха свързани с това, че ветеранът вкарваше близо 90 процента от първия си начален удар в полето и бързите точки се трупаха с лекота в актива на балканеца. Джокович влизаше все по-смело в пределите на корта и контрираше своя съперник при всяка една удобна възможност, като испанецът на няколко пъти показваше желание да счупи ракетата си.

Осмият гейм се оказа много критичен за 21-годишния играч, който пропиля аванс от 40:0 и изглеждаше че ще се стигне до скрит мачбола, само че испанецът блесна с печелишва къса топка, която му спечели най-динамичното и дълго разиграване от старта на мача. 

Оттам насетне изненади нямаше и се стигна до нов тайбрек, където 24-кратният "мейджър" носител започна със спиращ дъха скъсен форхенд по диагонала, а впоследствие се спаси от невъзможна позиция с висока повдигната топка. Алкарас се съвзе и изравни за 2:2, но дойде ред за нов смразяващ дланов удар от ракетата на сърбина и той достигна до 4 поредни мачбола, а още при първата възможност сложи точка на спора с перфектен форхенд по правата и можеше да се отдаде на емоциите.

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Най-великият в историята: Джокович надви Алкарас в зрелището на сезона и е олимпийски шампион! Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | новак джокович | Обзори | париж 2024

Коментари





Следвайте ни в Facebook