Най-възрастният шампион за сезона: Агут грабна купата в Антверп и отдалечи Надал от бенефис

от в 16:24 на 21.10.2024
Калоян Соколов

Роберто Баутиста Агут е новият най-възрастен ATP шампион за сезона! (олимпийското злато на Джокович не спада към статистиката). Ветеранът показа, че класата е вечна, поздравявайки се с трофея на ATP 250 надпреварата в Антверп на 36 години и 6 месеца! Някогашният представител на топ 10 за втори път в рамките на последния месец надигра младия чешки талант Иржи Лехечка, срещу когото вече има 4 победи в 5-те им изиграни срещи.

По този начин Агут вече е вторият най-възрастен испанец, който е печелил титла на най-високото ниво, като единствено Фелисиано Лопес е пред него по този показател, след като вече бившият тенисист извоюва трофея в Куинс на 38-годишна възраст. 

36-годишният тенисист триумфира след 7:5 6:1 в битката на поколенията срещу с 14 години по-младия си опонент, нуждаейки си от точно 1 час и 16 минути игрово време, за да грабне 16-тата си ATP купа в своята кариера.

Тази победа на Баутиста Агут го превръща и в сериозен фаворит да бъде втора ракета на Испания в предстоящите финали на Купа "Дейвис" където предстои да се състои отказването на Рафаел Надал, имайки предвид, че формата на Матадора е далеч по-слаба от тази на неговия сънародник към момента и е много вероятно изобщо да не видим Рафа на корта в Малага за двубой на сингъл.

Агут вкарваше невероятните 86 процента първи сервис в откриващата част и същевременно беше като стена от дъното на корта. Всичко това позволи на ибериеца да пробие още в 4-ия гейм и той безпроблемно удържаше водачеството си до 5:2 в своя полза.

Тогава 5-ият поставен разгърна мощта в играта си и изглеждаше, че е напът да поеме контрола над мача, след като изравни за 5:5, но осем от послендите 9 разигравания в частта завършиха в полза на ветерана и той взе решително предимство във финалната битка.

Оттам насетне по-опитният тенисист беше пълен господар на събитията на корта, печелейки на два пъти по 3 поредни гейма, докато Лехечка имаше сили единствено да вземе още веднъж подаването и наказателната 30-минутна акция завърши с първи трофей от 2 години насам за испанеца, който ще се завърне в топ 50 на световната ранглиста!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Най-възрастният шампион за сезона: Агут грабна купата в Антверп и отдалечи Надал от бенефис Калоян Соколов
Теми:  
atp | антверп | купа дейвис | Обзори | рафаел надал | роберто баутиста агут

Коментари





Следвайте ни в Facebook