Наказателна акция: Безмилостен Рууд обезличи Рубльов и ще дебютира на финал в Торино!

от в 23:19 на 19.11.2022
Мартин Петков

Тазгодишното издание на Nitto ATP Finals върви към края си, а с него и края на тенис сезона, след като груповата фаза на турнира вече отмина и ни донесе редица неочаквани резултати. Двата потока ни предложиха безспорно заплетен развой на събитията, но в крайна сметка с участието си в надпреварата се сбогуваха Феликс Оже-Алиасим, бившите шампиони Даниил Медведев и Стефанос Циципас, както и Рафаел Надал, който отново пропусна да завоюва единствената титла, която липсва в богата му на отличия витрина.

До полуфиналите за сметка на гореспоменатите състезатели достигнаха Новак Джокович, Тейлър Фриц, Андрей Рубльов и Каспър Рууд, първите двама от които по-рано днес се изправиха на корта в Торино и 5-кратният носител на трофея продължи похода си към рекорден шести триумф на АТР финалите, сломявайки в последователни сетове съпротивата на американеца. По този начин Ноле вече си резервира място във финала, докато в последен мач за днешния ден в игра трябваше да видим две от сензациите на турнира в лицето на победителя от Зелената група - Каспър Рууд, и Андрей Рубльов, който премина потока си въпреки ниските очаквания към него, предвид факта че попадна в компанията на бившите шампиони Новак Джокович, Стефанос Циципас и Даниил Медведев.

В съперничеството на подгласника от US Open и московчанина откриваме пет сблъсъка, от които четири са в полза на по-нискоранкирания състезател, ала за сметка на това последната им битка датира отпреди година на надпреварата в италианския град, когато световният номер 4 се поздрави с успеха, но в мач, чието значение не беше със статута на днешния. Сходствата в стила на двамата финалисти от Мастърс 1000 турнирите не са труднооткриваеми, след като те разчитат главно на своя форхенд в разиграванията, както и началните им удари не са за подценяване. В този ред на мисли, полуфиналната им схватка изглеждаше повече от равностойна в предварителните прогнози, но както се видя и в силовото отношение на корта в хода на срещата, то устойчивостта за игра под напрежение и далеч по-голямата успеваемост в дългите размени от основната линия се оказаха основните фактори по пътя към победата за Рууд, който разгроми 7-ия в света за само 68 минути игра след 6:2 6:4, класирайки се за трети голям финал през годината след тези на Ролан Гарос и Откритото първенство на САЩ.

Още от самото начало на двубоя сервисът функционираше на много високо ниво за всяка от двете страни на мрежата, като продължителността на разиграванията биваше свеждана на минимум, след като подавачите превъзхождаха и без излишно да се свенят, реализираха уинъри от всички краища на корта. Първите проблеми в срещата наглед дойдоха пред скандинавеца, който допусна на собствено подаване от ситуация 40:0 да се стигне до дюс, но скоростно с две неспасяеми "бомби" по посока половината на противника се измъкна, поддържайки паритета - 2:2.

В идните минути същата съдба сполетя и световния номер 7, който даваше индикации с играта си, че се чувства по-добре на корта, но в желанието си да е агресивен и да определя темпото, прибърза неколкократно и изпрати топката в аут, което му коства твърде много, и с поредната си неточност от рутинна позиция руснакът предаде сервиса си в актива на двукратния финалист от Шлема. Рууд мигновено затвърди спечеленото предимство на нула и се отдръпна още по-назад от основната линия, когато е на ретур, и с това си действие разколеба допълнително обзетия от нервност московчанин, чиито грешки се трупаха неспирно, докато световният номер 4 удвои аванса си и записа откриващия сет срещу името си.

Във втората част норвежецът запази интензитета си и все по-умело в моментите си на посрещане упражняваше психологически натиск над световния номер 7, като се защитаваше отлично, с което го караше по няколко пъти да печели точката. Рубльов неведнъж е демонстрирал в кариерата си своя избухлив характер и предвид разочарованието от случващото се, то неточностите от ракетата му започнаха да носят твърде голяма игрова преднина на скандинавеца, който провеждаше наказателна акция спрямо съперника при всяко продължително разиграване и скоропостижно си осигури аванс от 4:0.

Минутите на отчаяние за руснака бяха на път да го отведат до това да инкасира пълен разгром, но той все пак намери сили и мотивация да обърне последвалото си подаване от 0:30, разписвайки се в резултата на втория сет. Руснакът въпреки огромното си изоставане не се отказа да се бори и със серия печеливши комбинации за пръв път през днешния ден проби безупречния сервис на световния номер 4, ала това се оказа недостатъчно за него да избегне поражението, след като Рууд беше непоколебим при втория си опит да сложи точка на спора и се класира на дебютен финал в Торино.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Наказателна акция: Безмилостен Рууд обезличи Рубльов и ще дебютира на финал в Торино! Мартин Петков
Теми:  
atp | nitto atp finals | андрей рубльов | каспър рууд | торино

Коментари





Следвайте ни в Facebook