Наказателна акция: Впечатляващ Алкарас разгроми сърбин и ще дебютира в 1/4-финалите на АО!

от в 12:07 на 22.01.2024
Мартин Петков

Карлос Алкарас с всеки следващ двубой не спира да надгражда над показаното дотук при участието си на тазгодишния Аустрелиън Оупън и безпроблемно се класира за дебютния си четвъртфинал в Мелбърн. Испанецът имаше задачата да се изправи срещу една от изненадите в надпреварата, в лицето на Миомир Кецманович, който макар и да се представи силно в хода на сблъсъка, то демонстрирането равнище от страна на двукратния "мейджър" шампион се оказа твърде висока топка за световния номер 60 и фаворитът записа нова победа в последователни сетове, за която прекара по-малко от два часа на корта - 6:4 6:4 6:0.

По този начин вторият поставен в схемата се превръща в последният състезател при мъжете, който подпечата мястото си сред най-добрите осем в турнира и при дебютната си поява в четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия ще се изправи срещу своя добър познайник Александър Зверев, когото надви на същия етап на миналогодишния US Open.

Още от самото начало на двубоя Карлитос изявено пожела да придобие господството на корта, като прие изключително агресивна позиция и опитваше с всеки свой удар да налага свръхвисоко темпо на игра, при което изчакваше удобна възможност да нанесе завършващо отиграване. Именно безупречното представяне на ибериеца по отношение на офанзивните му акции на практика лимитира шансовете за Кецманович да търси нещо на ретур, като той на първо време изпитваше огромни затруднения с това да отстоява собствените си подавания. Същевременно Алкарас скоропостижно наложи волята си на корта и осъществи така желания пробив, като впоследствие не допусна никакви колебания и със стил сложи точка на спора в откриващия сет, пласирайки последователно два аса.

С настъпването на втората част сърбинът съумя на първо време да стабилизира качеството на сервиса си, което му позволяваше да бъде стабилен в собствените си подавания, при които разполагаше с инициативата и загатна за уменията си в завършващата фаза на играта си. Постепенно с течение на времето обаче световният номер две ясно си изгради нужните изводи за тактическия замисъл на противника си, като пристъпи още по-назад от основната линия на ретур, целейки неизменно да влиза в разиграване, където се чувстваше уверен в способностите си и прогресивно наложи доминацията си, посредством впечатляваща канонада от форхенд, за да се сдобие с късен пробив аванс в седмия гейм, позволил му броени минути по-късно да дублира преднината си в общия резултат на съревнованието.

На старта на третия сет Карлитос побърза нагледно да обезкуражи световния номер 60, като изпълни поредица от зашеметяващи уинъри, с които си гарантира осъществяването на ранен брейк, преди в следващия четвърт час игра да разгърне изцяло потенциала си във фаза атака, където отлично варираше с оръжията в репертоара си и продуцираше от магични къси топки до печеливши удари със скоростта на сервис. Виждайки подобно представяне от другата страна на мрежата, сърбинът нямаше особено какво да предложи, за да затрудни двукратния "мейджър" шампион и макар да разнообразяваше в играта си, като започна все по-често да излиза и на мрежата, то Алкарас определено се намираше в "зоната" и засвидетелства умението си да реализира минаващи удари от всякакви позиции, за да отмъкне за трети последователен път подаването на Кецманович и му "върза геврек", с което официализира триумфа си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Наказателна акция: Впечатляващ Алкарас разгроми сърбин и ще дебютира в 1/4-финалите на АО! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | карлос алкарас | миомир кецманович

Коментари





Следвайте ни в Facebook