"Напивах се сам и спях по един час на нощ": Битката на бивш номер 10 с хроничната депресия

от в 21:19 на 30.03.2023
Калоян Соколов

Лука Пуй изглеждаше готов да се превърне в новия лидер на мъжкия френски тенис, след като през 2019-а година достигна до полуфиналите на Аустрелиън Оупън и влезе в топ 10 на световната ранглиста. Преди това Пуй вече можеше да се похвали с два четвъртфинала в Големия шлем, като на US Open надви самия Рафаел Надал в петсетова битка. В последните няколко години обаче разочароващите резултати не спираха да се трупат за французина, който освен това претърпя и операция на лакътя, а всичко това, изглежда, изцяло е сринало психиката на тенисиста. Към ден днешен 29-годишният състезател заема незавидната 459-а позиция в световната ранглиста и не скри, че през последната година се е намирал в изключително тежък период от своя живот, което го е принудило да отсъства за близо 6 месеца от кортовете:

"През миналия юни допуснах шестата си поредна загуба и това ме съкруши. В мен се отключи една ужасно тъмна страна и през следващите месеци изпаднах в хронична депресия. Започнах да се напивам сам и спях само по около един час на нощ. Не можех да се състезавам в подобно състояние и реших временно да преустановя участията си по турнирите. Потъвах все повече и се питах дали е нормално да плача в хотелската си стая след всяка загуба, имайки предвид, че съм 29-годишен мъж, който вече е баща.

В главата си бях приключил със спорта. Изобщо не можех да стъпя на корта, а всички спонсори ме изоставиха. Дори не гледах тенис до началото на октомври. Постепенно обаче в мен се зароди желанието ми да се завърна, защото тенисът е моят живот" - завършва разказът на Пуй.

На нас пък тепърва ни предстои да видим дали бившият номер десет е преборил демоните си и до колко това завръщане ще се увенчае с успех, като началото е по-скоро позитивно и французинът вече може да се похвали с класиране за 1/4-финалите на Чаланджъра в Кимпер, където надигра играчи от ранга на Денис Новак и Флавио Коболи, които се намират под съответно номер 142 и 177 в световната ранглиста.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
"Напивах се сам и спях по един час на нощ": Битката на бивш номер 10 с хроничната депресия Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | лука пуй | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook