Наруши ли Ема Радукану правилата по време на финала на US Open?

от в 13:34 на 12.09.2021
Мирела Николова

Тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ завърши по най-неочаквания начин с финал, противопоставящ две тийнейджърки, от който обаче победител излезе само една и това бе 18-годишната Ема Радукану. Британката, тръгнала от квалификациите, извървя целия път до титлата, без да загуби нито сет, триумфирайки след общо 20 поредни спечелени части. В сблъсъка за титлата тя срещна Лейла Фернандес, с която предложиха страхотен тенис на зрителите, ала и този финал на US Open не бе лишен от спорен момент. 

Ситуацията се разигра в края на втория сет, когато Радукану сервираше за титлата при 5:3 в своя полза. Резултатът в гейма беше 30:40 и Фернандес имаше втора точка за пробив, когато представителката на Великобритания ожули коляното си в опит да достигне една от топките и от него потече кръв. Тя веднага се обърна към съдийката на стола - Марияна Вельович, която нямаше колебание в това да позволи на Ема да вземе медицински таймаут по средата на гейма. Това решение на сръбкинята предизвика недоволството на Фернандес и тя се обърна към супервайзъра на турнира, очевидно оспорвайки правотата на медицинско прекъсване в този момент.

Въпреки негодуванието от страна на канадката, се оказва, че Вельович е взела напълно правилно решение, тъй като ето какво казват правилата на WTA:

"Ако играч кърви, съдията на стола трябва да спре играта възможно най-скоро, а физиотерапевтът на турнира трябва да бъде извикан от арбитъра за преценка на ситуацията и евентуално лечение. Физиотерапевтът заедно с друг специалист ще изяснят кой е източникът на кървене и могат да поискат медицинска намеса и лечение, ако е необходимо."

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Наруши ли Ема Радукану правилата по време на финала на US Open? Мирела Николова
Теми:  
us open | wta | ема радукану | лейла фернандес | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook