Настасе: Джокович все някога ще бъде забравен, докато това няма да стане с Федерер и Надал

от в 13:12 на 16.06.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович се поздрави преди по-малко от седмица с рекордната си 23-та титла от Големия шлем, като по този начин се откъсна с една пред големия си съперник Рафаел Надал. Всичко това до голяма степен изстреля сърбина към това да бъде считан за най-великия играч на всички времена, но въпросната теза, изглежда, не се поддържа от всички тенис легенди, след като наскоро Адриано Паната си позволи да фаворизира Федерер пред сърбина, а вчера Илие Настасе също не беше особено снизходителен по адрес на Джокера:

"Състезанието за най-добрия? Не мисля, че това е някаква лична битка между Рафаел Надал и Новак Джокович. Поне аз не го виждам по този начин. Новак спечели своята 23-та титла, но можеше да се случи точно обратното, нали така? Какво щяхме да говорим, ако Надал беше здрав и сега беше лидер по трофеи от Шлема? Нима има толкова голямо значение, че единият е спечелил с един трофей повече, като се има предвид всичко постигнато през годините от тези играчи?

Разбира се, то за Новак в момента е от голямо значение, че оглавява тази статистика, но не мисля, че на Рафа му пука толкова много и изпитва някакъв завист към успеха на Джокович. Много играчи биха могли да завиждат за 14-те титли на Надал от Ролан Гарос, които са с много по-голяма тежест от 23-те купи в Шлема на Ноле. Да спечелиш 14 пъти на клея в Париж? Не мисля, че ще се роди друг човек, способен на това.

Има много състезатели, които биха могли да бъдат достойни претенденти в това съревнование за величие. Не бих изключил дори Федерер, който може да спечели по-малко големи турнири, но винаги ще остане запомнен заради играта си. Спомнете си и Род Лейвър, чиято доминация го отведе на два пъти до Календарен Шлем, както и един Андре Агаси, за когото можем да кажем, че остави вероятно най-голям отпечатък с присъствието си на корта и изцяло промени установените норми в играта.

Мисля, че аз имам правото да сравнявам всички тези тенисисти, защото съм ги наблюдавал с очите си, докато медиите просто си съчиняват истории. Истината е, че в един момент Джокович ще бъде забравен, както почти всички останали играчи и ще говорим единствено за настоящите шампиони. Да, бихме могли да си спомним неговите рекорди, ако отворим някой стар вестник, но за мен това няма да се случи с Федерер и Надал, защото те имаха много по-голямо влияние върху нашия спорт" - сподели бившият номер едно пред "Italy 24".

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Настасе: Джокович все някога ще бъде забравен, докато това няма да стане с Федерер и Надал Калоян Соколов
Теми:  
atp | илие настасе | интервюта | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook