Навръх 19-ия си рожден ден: Янаки Милев срази топ поставения в Анталия и си подари втора титла!

от в 12:32 на 16.04.2023
Калоян Соколов

Янаки Милев си подари прекрасен подарък за своя 19-ти рожден ден, след като се класира за своя четвърти професионален финал при мъжете. Тийнейджърът съумя да стори това на фючърса в Анталия, където вчера надви втория поставен Дамиен Венгер (световен номер 403), който се намира с 269 позиции над него в световната ранглиста и така си осигури сблъсък за титлата с топ поставения Драгош Николае Мадараш (световен номер 264), когото българската публика добре познава с участието му в основната схема на миналогодишния Sofia Open.

Въпреки това, че Милев се намираше с над 400 места зад съперника си, то той отново показа, че заслужава да заема много по-висока позиция в ATP класацията и направи пореден впечатляващ двубой, за да сломи съпротивата на 11-кратния фючърс шампион и в крайна сметка да се поздрави с втората си професионална титла - 6:4 0:6 6:4.

Двамата финалисти нямаха трудности при дебютните си изяви от линията за начален удар, след което обаче българинът пое пълен контрол над двубоя и спечели следващите четири гейма, за да вземе преднина от 5:1. Все пак световният номер 264 далеч нямаше намерение да пести сили за следващия сет и намали пасива си до 4:5, а впоследствие имаше и точка за изравняването на резултата, но нашият сънародник издържа на напрежението и прибави откриващата част към актива си.

Вторият сет също започна отлично за Янаки, който се сдоби с три поредни брейкбола, но не можа да ги реализира и това даде нов живот на шведа в мача. Мадараш веднага съумя да реализира пробив, повеждайки с 2:0. Милев отново беше изправен пред два брейкбола в следващия гейм, но отвърна с отлично изпълнена къса топка и бекхенд по правата, за да изравни точките. Последваха обаче два страхотни ретура от ракетата на топ поставения, с които той отново отмъкна подаването на тийнейджъра, а до края на сета го направи и още веднъж, като освен това загуби само една точка на собствен сервис.

Родният ни представител заигра далеч по-убедително в решителната част и виждахме невероятното ускорение на неговия обратен удар. Милев държеше изцяло инициативата и атакуваше при всяка една удобна възможност, а първите брейкболи се откриха пред него, след като като пласира превъзходен пасингшот от бекхенд. Последва дълго разиграване, в което Янаки провокира неточност от ракетата на по-високоранкирания играч и много скоро разполагаше с аванс от 4:2. Сервиращите напълно доминираха през следващите минути и 19-годишният играч задържаше преднината си до 5:4, когато застана на линията за начален удар, имайки задачата да сложи точка на спора.

Първите две разигравания отидоха в сметката на нашия сънародник, ала опитният Мадараш изравни за 30:30. Впоследствие шведът дори имаше два шанса за пробив, но Милев не се огъна и съумя да доведе срещата до успешна за себе си развръзка, записвайки най-престижната победа в своята кариера към момента.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Навръх 19-ия си рожден ден: Янаки Милев срази топ поставения в Анталия и си подари втора титла! Калоян Соколов
Теми:  
ITF | бгтенис | Обзори | фючърс | янаки милев

Коментари





Следвайте ни в Facebook