Навръх рождения си ден: Алкарас сломи Мастърс шампион и си подари място на финала в Мадрид!

от в 18:49 на 05.05.2023
Мартин Петков

Днешният ден е специален не просто за Карлос Алкарас, а и за вече милионите почитатели на младежа, който от днес излиза от графата с тийнейджърите в АТР Тура, след като празнува рожден ден и навършва 20 години. Испанецът многократно досега в кариерата си изпревари времето и прогнозите свързани с бляскаво бъдеще по свой адрес, като завоюва девет трофея, най-впечатляващият сред които е титлата от US Open, като освен това се превърна и в най-младият тенисист в историята, стъпил на върха в световната ранглиста.

Карлитос към момента несъмнено е тенисистът в най-добра форма в Тура и от стъпването си на европейския клей се намира в серия от девет поредни победи, по време на която защити отличието си на надпреварата в Барселона и е устремен към това да стори същото на най-големия турнир на домашната си сцена - Мастърса в Мадрид. Топ поставеният в състезанието вече преодоля последователно съпротивата на Григор Димитров, Александър Зверев и Карен Хачанов, за да намери място във финалната четворка в испанската столица, където през днешния специален за себе си ден нямаше никакви затруднения да надвие шампиона от Синсинати - Борна Чорич, при това за точно час и 43 минути на корта, с което записа своята 20-а поредна победа на родна земя в АТР Тура - 6:4 6:3.

По този начин доскорошният номер едно вече се намира на последното стъпало по пътя към дублиране на трофея си в Мадрид, като в опит да се поздрави със своята юбилейна 10-а АТР титла и общо четвърта в сериите "Мастърс 1000", ще се изправи срещу победителя от другия полуфинал, в който по-късно днес ще се срещнат "щастливият губещ" Ян-Ленард Щруф и квалификантът Аслан Карацев.

Началото на двубоя беше дадено със сервис на хърватина, при което местният любимец зае агресивна позиция на ретур и се опита още от първите разигравания да задава темпото, като достигна на два пъти брейкбол, ала 17-ият поставен намери верен съюзник в лицето на първото си подаване и удържа дебютния си 12-минутен гейм. Впоследствие съотношението на силите се промени, след като Чорич започна да взима рано топката на ретур, като видимо имаше противодействие за марковите къси топки на защитаващия шампион, на които отговаряше с печеливши комбинации в близост до мрежата и на свой ред разполагаше с възможност да отмъкне началния удар на съперника.

Изправен до стената, Алкарас получи нужната доза подкрепа от сънародниците си по трибуните, като пласира поредица от добри сервиси, чрез които отстоя подаването си, имащо маратонска продължителност. Светкавично придобият импулс от страна на фаворитът изигра ключова роля за представянето му в идните минути, като той все по-уверено нанасяше завършващи отигравания при размените от основната линия, с което съумя да матира световния номер 20 и реализира пробив. Оттам насетне основният фокус на рожденика падна върху собствените му геймове, в които често се доверяваше на изпипания си до съвършенство прийом "сервис-мрежа", като не допусна претендентът да достигне шанс за възстановяване на паритета и записа откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част шампионът от US Open вдигна оборотите, като наподобяваше своеобразна стена в дъното на корта, като отлично преминаваше от защита в атака и скоропостижно се сдоби с предимство от ранен пробив. Останал изцяло в догонващата позиция в сблъсъка, то хърватинът се видя принуден да рискува повече в ударите си, при което грешките от ракетата на доскорошния номер едно зачестиха и рибрейкът от страна на по-нискоранкирания тенисист беше факт - 2:2.

Случилото се принуди Карлитос да се върне обратно към първоначалните си разбирания в срещата, като отново можехме да наблюдаваме агресивния стил на младежа, който продуцираше немалко завършващи отигравания и възстанови предимство си в резултата. Сдобил се за втори път с така желания аванс от пробив, Алкарас беше безупречен в моментите си на собствен сервис, като пробойните в играта му отсъстваха, за да дублира преднината си посредством нов брейк, с което официализира триумфа си навръх 20-ия си рожден ден.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Навръх рождения си ден: Алкарас сломи Мастърс шампион и си подари място на финала в Мадрид! Мартин Петков
Теми:  
atp | борна чорич | карлос алкарас гарфия | мадрид

Коментари





Следвайте ни в Facebook