Най-дългото чакане между дебют и повторно влизане в топ 10: Григор със сериозен отпечатък в класацията

от в 13:54 на 31.03.2024
Калоян Соколов

Годината е 2018-та, а Григор Димитров е принуден да изпрати един определено разочароващ сезон за своите високи стандарти. Българинът е започнал годината под номер три в света, като пред него са единствено Роджър Федерер и Рафаел Надал. Всички тогава очакват младият българин да се конкурира за най-големите титли, след като тъкмо е спечелил купата от ATP финалите в Лондон и дори да завоюва трофей от Големия шлем, но изглежда големите очаквания не понасят на Димитров, който завършва годината без нито една ATP титла и само с едно влизане в 1/4-финал на "мейджър" състезание. Така нашият сънародник не съумява да се класира за турнира на осемте най-добри и автоматично се разделя с 1500 точки от актива си, тъй като губи шансове да защити трофея си, а това води до неговото сгромолясване в ранглистата и той завършва годината под номер 19.

Оттогава българинът премина през много изпитания, травми, възходи и падения, но никога не загуби своята магия на корта, която завладя Маями през последната седмица и му помогна да достигне до финала. 32-годишният състезател е много по-силен психологически спрямо тогава и вече показва най-добрата си игра, когато напрежението е в неговата връхна точка и заслужено от утре отново ще бъде част от топ 10.

По този начин ще маркираме едно завръщане, което ще се състои точно 260 седмици след дебюта на нашия сънародник в най-елитния тенис ешалон. Оказва се, че всъщност това е третият най-дълъг времеви период между първото и следващото влизане на даден състезател в световната десетка, като единствено Алберт Коста (264) и Жил Симон (308) могат да се похвалят с подобно постижение, което несъмнено е белег за сериозно спортно дълголетие.

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Най-дългото чакане между дебют и повторно влизане в топ 10: Григор със сериозен отпечатък в класацията Калоян Соколов
Теми:  
atp | алберт коста | бгтенис | григор димитров | жил симон | любопино | маями

Коментари





Следвайте ни в Facebook