Най-голямата победа на трева в кариерата: Томова срази вундеркинда Носкова и влиза в топ 50

от в 15:28 на 25.06.2024
Калоян Соколов

Виктория Томова записа своята най-престижна победа на трева в кариерата. Българката надигра най-преднокласираната тийнейджърка в света, а именно Линда Носкова (световна номер 26) и така се поздрави с втори успех над представителка на топ 30 през сезона. Вики изнесе същинска лекция по отлично сервиране и разнообразен тенис, печелейки 74 процента от точките си на първи сервис и освен това не допусна нито един пробив за целия двубой, което я изведе до категоричен триумф - 6:4 6:2 за час и 10 минути игрово време.

По този начин българката се класира за втори път в своята кариера за 1/4-финал на ниво WTA 500, а поводът е особено специален за нея, тъй като нашето момиче със сигурност ще дебютира в топ 50 на световната ранглиста от идния понеделник. В опит нашата сънародничка да достигне за пръв път до финалната четворка на толкова елитен турнир, то тя ще премери сили с една измежду Анна Блинкова и бившата представителка на топ 10 - Беатриз Хадад Мая, която е поставена под номер 4 в Бад Хомбург.

Срещата започна с по един бързо спечелен сервис гейм от двете състезателки. Впоследствие обаче тийнейджърката заигра прекалено агресивно и започна да допуска висок брой непредизвикани грешки, докато Вики беше изключително устойчива от дъното на корта и стигна до заслужен пробив в своя полза. Българката показваше феноменална защита и същевременно променяше отлично темпото със сечелени форхенди и къси топки, които хващаха неподготвена Носкова и скоро геймовете бяха 3:1 в полза на нашата сънародничка.

Постепенно световната номер 26 намери своя ритъм на игра и започна все по-често да осъществява завършващи удари, а за Томова беше трудно да отговори на високата скорост, която задаваше чехкинята. Така 19-годишната тенисистка достигна до два шанса за рибрейк, но родната ни представителка не трепна и отвърна с два поредни форхенд уинъра, след което изстреля последователни неспасяеми сервиси, за да се поздрави с успех в този толкова тежък за нея гейм.

Оттам насетне световната номер 58 беше абсолютно безпогрешна на собствено подаване и дори често отнемаше инициативата от 1/4-финалистката на Аустрелиън Оупън, която нямаше никакви аргументи, за да обърне развоя на сета и много скоро Вики беше на само една спечелена част от място във финалната осмица на надпреварата.

Играта на по-високоранкираната тенисистка изцяло се разпадна във втория сет, докато българката летеше по корта и просто не можеше да сбърка топка. Томова на бърза ръка се откъсна напред с 4:0, като и двата пробива дойдоха след перфектно изпълнени къси топки.

Носкова не се отказа и демонстрира защо именно тя сложи край на участието на Ига Швьонтек в Мелбърн. 19-годишната тенисистка спечели следващото си подаване и имаше два поредни шанса да върне единия от двата пробива, само че първата ни ракета при дамите не трепна и много скоро можеше да се поздрави с крайната победа.

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Най-голямата победа на трева в кариерата: Томова срази вундеркинда Носкова и влиза в топ 50 Калоян Соколов
Теми:  
wta | бад хомбург | бгтенис | виктория томова | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook